'

SSP Požarevac: Kvalitet daljinskog grejanja u većem delu Požarevca je drastično opao

DRUŠTVO
Autor: Hit2
Izvor: Info služba SSP Požarevac
Pet, 10.02.2023
0

GO SSP Požarevac prosledio je medijima saopštenje koje je potpisano od strane predsednika GO SSP Požarevac Vladana Milosavljevića koje prenosimo u celosti:

 


"Veliki broj korisnika ove zime ne može da se ugreje i saglasni su u tome da ne pamte ovako niske temperature u svojim kućama i stanovima. Očigledno ne važi više tvrdnja da ukoliko ništa drugo, Požarevac bar ima najbolje grejanje u Srbiji. Postavlja se samo pitanje šta je doprinelo tome. Možda je jedan od odgovora i urbanistički haos u kome Požarevac danas prednjači. Bez ikakvog plana, bez dovoljno obezbeđenog parking prostora, na pojedinim mestima sa terasama iznad trotoara, odobrava se izgradnja stambenih zgrada, često predimenzioniranih, koje se pritom vezuju za istu infrastrukturu kao dve ili tri kuće koje su na tom mestu ranije postojale, sa isto toliko korisnika. Niko nije protiv izgradnje novih zgrada, ako su urađene po svim standardima, koji uključuju i prateću infrastrukturu, a grad treba da se razvija i širi. 2018. godine, tadašnji direktor Toplifikacije je izjavio da se do 2020. godine planira gradnja prepumpne stanice u Jeremijinom polju, vredne 4 miliona eura. Rekao je da Toplifikacija planira do 2023. godine da pokrije toplovodom kompletan grad, a da su ranija gradska rukovodstva prepoznala značaj toplovoda, on bi već bio kompletno izgrađen.

Četiri godine kasnije vidimo da nismo odmakli dalje od praznih obećanja. Vidimo da je izostala izgradnja prepumpne stanice, grad nije kompletno pokriven toplovodom, a usled pada pritiska kvalitet daljinskog grejanja u većem delu Požarevca je drastično opao. Sadašnje gradsko rukovodstvo izjavljuje da je problem kako finansirati izgradnju prepumpne stanice, dok nam je sa druge strane izvršenje budžeta vrednog preko 5 milijardi dinara na nivou od svega 52%. I dok se veliki broj korisnika daljinskog grejanja suočava sa niskim temperaturama u svojim domovima, oni do kojih toplovod još uvek nije stigao suočavaju se sa visokim cenama, ali i nestašicom pojedinih energenata, što stvara veliku zabrinutost kod građana i neizvesnost kako će se grejati sledeće zime. Smatrajući ovo izuzetno važnim životnim pitanjem, GO SSP Požarevac zahteva od gradske vlasti da se u najkraćem roku obrati građanima i iznese im jasan plan i strategiju razvoja sistema daljinskog grejanja i energetske stabilnosti u gradu", navodi se u saopštenju. 


Vaši komentari
Ostavite komentar