'

Građanski pokret Srbije: Saopštenje u vezi divlje deponije

DRUŠTVO
Autor: Hit2
Izvor: Gradjanski pokret Srbije, foto Gradjanski pokret Srbije
Pet, 1.03.2024
0



Građanski pokret Srbije prosledio je medijima saopštenje koje prenosimo u celosti: 

"Uprkos činjenici da je narativ gradskoj vlasti u vezi ekologije uvek afirmativan situacija u praksi na terenu, sasvim je drugačija. Čini se da je svima najbitnije kako izgleda uže gradskog jezgro, dok se lokaliteti udaljeni malo dalje od centra grada izgleda namerno zanemaruju.

Ova tvrdnja ogleda se u tome da se se gotovo malo ili nimalo razmatraju problemi u vezi ekologije, sredina van gradskog jezgra.

Na osnovu slika koje smo dobili sa terena može se zaključiti da se, stanovnici Batovca i Brezana suočavaju sa sve većim problemom divljih deponija duž poteza između svojih sela.

Ova situacija je postala nepodnošljiva, a činjenica da gradska vlast ne preduzima odgovarajuće korake da se ovo reši, predstavlja ozbiljan propust.

Divlje deponije ne samo da predstavljaju ružan pejzaž naše okoline, već i imaju ozbiljne ekološke posledice. Količina smeća koja se nagomilava na ovim lokacijama postaje sve veća, što može dovesti do zagađenja podzemnih voda, širenja bolesti i uništavanja lokalnog biljnog i životinjskog sveta. Ovo nije samo problem estetike, već pretnja za zdravlje i dobrobit svih nas.

Nažalost, umesto da se angažuje u rešavanju ovog problema, gradska vlast se previše fokusira na retoriku o ekologiji, dok se stvarne akcije izostavljaju. Naše reči o zaštiti životne sredine gube na značaju kada se suočavamo sa divljim deponijama koje ostaju neobrađene i nekontrolisane.

Pozivamo gradsku vlast da odmah preduzme mere kako bi se suzbila ova pojava. Neophodno je da se organizuje čišćenje divljih deponija, kao i da se preduzmu preventivne mere kako bi se sprečilo dalje nelegalno odlaganje otpada na ovim lokacijama.

Stanovnici Batovca i Brežana zaslužuju čistu i zdravu životnu sredinu, i nećemo prestati da tražimo akciju dok se ova situacija ne reši. Pozivamo gradsku vlast da preuzme odgovornost i da pokaže da je zaštita životne sredine prioritet koji se ne sme zanemariti", navodi se u saopštenju.

JAK LOKAL, JAKA SRBIJA

Građanski pokret Srbije i Socijaldemokratska stranka 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar