'

Braničevskom okrugu 4 500 registrovanih pacijenata obolelih od dijabetesa (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 13.11.2019
0

U svetu, a i kod nas se 14. novembra  obeležava Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, sa ciljem da se skrene pažnja i interesovanje javnosti prvenstveno na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.  U Braničevskom okrugu trenutno ima 4 500 registrovanih pacijenata obolelih od dijabetesa, rekla je gostujući u jutarnjem programu "Nedremanje" dr Biljaa Manić specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Požarevac.

 

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas se organizuje skrining na dijabetes za sve zainteresovane sugrađane u Dubravici i od 11 sati u holu Doma zdravlja u Požarevcu dok će sutra skrining biti od 9 sati u Apotekarskim ustanovama u Požarevcu, i to u Centralnoj apoteci i u apoteci Jovan Šerbanović u krugu Doma zdravlja, rekla je dr Manić.

Po recima dr Manić, putem skrininga građani će moći da uz pomoć patronažne sestre, saznaju da li su u riziku da obole od dijabetesa. Po njenim rečima, skrining je veoma bitan jer on je parameter na prvom mestu.

Bez obzira što je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba, budući da je najčešće prouzrokovana savremenim načinomživota, od kojih su najčešći: nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu. Od nedavno, ponovo je počelo sa radom Savetovalište  za dijabetes u pozarevackom Domu zdravlja i to sredom od 12 do 14 sati.

Dijabetičari u savetovalištu od stručnjaka  mogu da saznaju kako da nivo šećera u krvi održavaju u granicama normale kroz pravilnu ishranu, vežbu i redovne kontrole.

Više o dijabetesu i o prevenciji, u video snimku...


Vaši komentari
Ostavite komentar