'

Usvojene nove mere, ovo su pravila koja morate znati

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Sre, 19.01.2022
0

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.




Između ostalog, izmene obuhvataju skraćivanje kućne izolacije za zaražene na sedam dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara u kovid ambulantu, a izolacija se prekida bez testiranja.

Ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite se testiraju pi-si-ar testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je pi-si-ar rezultat negativan. U slučaju pozitivnog rezultata pi-si-ar testa, ostaju u izolaciji do 10 dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Izmenjene su i cene testiranja, pa je visina naknade za pi-si-ar testiranje na lični zahtev 6.000 dinara, a antigensko testiranje 1.800 dinara.

Promenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelom osobom. Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid 19 slučajeva sprovodi se u trajanju od pet kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid 19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kada se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru). 

Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa obolelim su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine, dokaz o preležanom kovidu 19, pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzete od mere karantina iz navedenih razloga su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95).

 

Vaši komentari
Ostavite komentar