Božićni post je u toku, a uoči 19. decembra, kada se obeležava jedna od najčešćih slava u Srbiji – Sveti Nikola, raste i potražnja za ribom. Tim povodom posetili smo pijacu „Krug“ u Požarevcu i ribarnicu „Sidro“, kako bismo proverili kakva je ponuda i koje vrste ribe Požarevljani najčešće kupuju.
U ponudi žive rečne ribe nalaze se šaran, tolstolobik, amur i som, a, kako kažu prodavci, šaran je i ove godine najtraženiji izbor kupaca.
Kada je reč o svežoj morskoj ribi, dostupni su orada, brancin i losos.
Bogata je i ponuda zamrznutog programa, u kojem dominiraju skuša i oslić, ali i razne prerađevine od ribe, lignje, kao i drugi morski plodovi.
Posebnu pažnju kupaca privlači dimljeni program, među kojima se izdvajaju dimljeni šaran iz pušnice ribarnice „Sidro“, kao i dimljeni filet pastrmke.
Prema rečima prodavaca, Požarevljani najčešće kupuju šarana i oslića, dok se u manjim količinama odlučuju za skušu i pastrmku.
Kada su u pitanju cene, kilogram šarana košta 700 dinara, tolstolobik je 500, amur 600, dok je som 1.100 dinara po kilogramu.
Cena pastrmke iznosi 800 dinara, a oslić se prodaje po ceni od 500 do 600 dinara za kilogram.
Prodavci ističu da se veća gužva i još veća potražnja očekuju danas i sutra, kada većina domaćinstava privodi kraju pripreme slavske trpeze.