'

Požarevac: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 2
Izvor: Hit radio
Čet, 24.03.2016
1

Povodom 17. godišnjice NATO agresije na našu zemlju, u Svečanoj sali Gradskog zdanja organizovan je prijem za porodice poginulih u ratovima i NATO agresiji, od 1991. do 1999. godine. Predstavnici Uprave grada Požarevca, ustanova i organizacija zajedno sa porodicama poginulih položili su vence kraj spomenika "Sloboda", a nakon toga je održana i Svečana akademija "Da se ne zaboravi".Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, ovom prilikom je rekao, da će lokalna samouprava i ove godine učiniti sve da pomogne porodicama poginulih boraca u obezbeđenju boljeg društvenog i socijalnog položaja.U znak poštovanja prema porodicama poginulih ratnika, profesorke Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Marta Savić i Ljubica Miladinović, izvele su pesmu “Znaš li odakle si sine“, uz klavirsku pratnju profesora Ilije Rajkovića, dok je učenica šestog razreda OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“  iz Bradarca, Dragana Nikolić recitovala stihove pesama „Palim borcima“ i „Majka Jugovića“.Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja, nastavljeno je kod spomenika „Sloboda“. Pomen poginulim borcima održao je vladika požarevačko - braničevski dr Ignjatije Midić sa sveštenstvom.Nakon himne “Bože pravde”, minutom ćutanja odata je pošta nevinim žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine kao i borcima poginulim u oružanim sukobima na teriotriji SFRJ 1991-1992. godine.Dragan Lazović ispred SUBNOR-a, u svom obraćanju podsetio je na 24. mart 1999. godine, i na sve teške dane srpskog naroda. Od ukupno 1000 pripadnika Vojske i policije, 19 njih je sa teritorije Braničevskog okruga.

“Svoje živote i svoju mladost ugradili su u slobodu koju uživamo, pridružujući se herojima oslobodilačkih ratova Srbije, kojih je na ovoj Balkanskoj vetrometini kroz istoriju često bilo. Savez boraca je u želji i nameri da ovekoveči njihovo herojstvo, kao i herojstvo 37 poginulih u ratu 1991-1992. godine na prostoru SFRJ, uz nesebučnu pomoć lokalne vlasti i požarevačkih građevinskih firmi tog vremena GP”Stig” i DP”Instalaciono - završni radovi”, uspeo da ovaj spomenik, kraj koga sada stojimo, podseća na obavezu da učinjenjene zločine "nikada ne zaboravimo", istakao je Lazović.Vence i cveće su položile porodice poginulih boraca, delegacije Braničevskog okruga, Grada Požarevca, Vojske, policije, odbrane Ruske federacije u Beogradu, Društvo za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, SUBNOR-a, Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja od 1991-1999. godine „Patriotski front" Požarevac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine Požarevac, GrO SPS Požarevac, Vojnih penzionera i GrO SNS Požarevac.Svečana akademija, pod nazivom “Da se ne zaboravi”, održana je u 12 časova u Velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu, u okviru koje je prikazan film posvećen sećanju na agresiju NATO započetu 24. marta 1999. godine.


Vaši komentari

Petra

Sub, 26.03.2016
Zao mi je sto Vam je svake godine vaznije tko je od politickih partija i raznih udruzenja polozio venac,a ne pokazujete ozaloscene majke,djecu i ostalu rodbinu....Kao da mi taj dan ne postojimo....
Ostavite komentar