'

I u Požarevcu obeležen Dan državnosti (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor:
Izvor:
Ned, 15.02.2015
0

U gradskom parku kraj spomenika Miloša Obrenovića u Požarevcu  danas je polaganjem venaca i prigodnim programom obeležen Dan državnosti Republike Srbije –Sretenja, a ove godine i jubilej - 200 godina od Drugog srpskog ustanka.

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Centralna svečanost u Požarevcu održana je u gradskom parku, kraj spomenika knjaza Miloša Obrenovića. Izvođenjem himne "Bože pravde" i polaganjem venaca, odata je pošta učesnicima Prvog i Drugog srpskog ustanka. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.godine, SUBNOR-a Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. i Udruženja veterana Srpskih zemalja od 1990-1999 “Patriotski front” Požarevac.


Na dane podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu podsetio je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, naglasivši da se obeležavanjem značajnih istorijskih datuma pruža mogućnost mladim generacijama, da shvate veličinu nacionalne istorije i doprinos naših predaka koji su dali svoje živote za slobodu Srbije. On je dodao da su u vreme knjaza Miloša i donošenjem Ustava postavljeni temelji Srpske države. Ilić je ukazao na značaj koji je Obrenovićeva vladavina imala za razvoj grada Požarevca, koji je jedno vreme bio i prestonica Srbije. Tada je osnovan sud, ergela, crkva, kasarna, Tabačka čaršija i postavljeni ekonomski temelji razvoju ovog kraja, izjavio je.

Besedu o Danu državnosti govorio je istoričar dr Gordan Bojković. "Miloš Obrenović čovek koji je vratio Srbiju na kartu Evrope, i našao joj mesto u tadašnjem sistemu evropskih sila, koje nakon Francuske revolucije uopšte nisu bile voljne da vide bilo kakve promene", rekao je Bojković.

"Ustavom je definisana država, zapisana, prihvaćena i priznata, organi vlasti i elementarna prava i položaji činioca vlasti i naroda. Tim Ustavom je definisano da je svaki čovek slobodan u izboru svog zanimanja, što je retka povlastica u tom dobu, da je svaki čovek slobodan da se kreće i naseljava po svojoj volji. On će u Srbiji definisati onu samosvest koju je srpski narod počeo razvijati od Prvog srpskog ustanka i on će definisati težnje i artikulisati želje naroda na način na koji prvi srpski ustanici nisu smeli ni da pomišljaju kada su započeli borbu za oslobođenje Srbije“, dodao je on.

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije i 200 godina od Drugog srpskog ustanka, u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou, otvorena je izložba Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva pod nazivom “Požarevac u Prvom i Drugom srpskom ustanku”.

Izvor: Hit radio
Autor: Hit 2

Vaši komentari
Ostavite komentar