'

Otkrivena spomen ploča na mestu gde je prvi put kročila kraljica Marija Karađorđević

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sub, 19.09.2020
0

U naselju  Dubravica kod stare separacije  1922. godine. prvi put je na srpsko tlo kročila buduća kraljica Jugoslavije Marija Karađorđević.  Od tada, pristanište u Dubravici nosi njeno ime. Na inicijativu Udruženja  „Pristanište kraljice Marije Karađorđević“, postavljena je spomen ploča na mestu prvobitne koja je vremenom uklonjena.


Spomen ploču otkrili su Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca i Dejan Najdanović, predsednik Udruženja „Pristanište  kraljice Marije Karađorđević.

„Ovo je jedan mali čin kojim mi želimo da obeležimo ovaj istorijski događaj, ali takođe ovo nam je i zadatak da u budućnosti ovo mesto pretvorimo u značajan turistički potencijal“-rekao je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.


Istoričar, Dr Miroljub Manojlović  je podsetio da je  kraljica Marija  bila druga  kćer rumunkog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, nećakinje engleskoga kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali  su i predstavnici Udruženja „Kraljevina Srbija“ kao i predstavnici lokalne samouprave Grada Požarevca.

Vaši komentari
Ostavite komentar