'

Puna pažnja pacijentima koji nemaju koronavirus

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: srbija.gov.rs
Sre, 16.09.2020
0

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je 15. septembra, sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu o tome kako da se maksimalno pomogne pacijentima koji nisu zaraženi koronavirusom, ali imaju neke druge bolesti. Lončar je, po završetku ovog sastanka, u izjavi za novinare naveo da je analizirano koliko svaka ustanova ima skenera i magnetnih rezonanci, uz napomenu da je napravljen protokol o tome koliko na tim aparatima mora da se uradi pregleda u toku dana.

 

Prema njegovim rečima, svakog dana, od 7 do 19 časova, na svakom MR aparatu moraće da se uradi 20 pregleda, a na CT aparatu 40, pri čemu će se raditi i vikendom, za početak subotom, a možda i nedeljom.

Želimo da maksimalno pomognemo pacijentima koji nemaju koronavirus, ali su oboleli od nekih drugih bolesti, rekao je ministar.

Pacijentima koji su preko sistema IZIS zakazali dijagnostiku i treba da obave pregled u narednih nekoliko dana ostaje zakazani termin, a iz bolnica će ih pozivati samo da provere da li će doći ili su možda već imali pregled, kako ne bi ostao upražnjen termin, objasnio je on.

Svaka bolnica, kako je objasnio, imaće i poseban telefonski broj na koji će pacijenti moći da se informišu o svemu što ih zanima u vezi sa pregledom, dijagnostičkom procedurom i operacijom.

Na dnevnom nivou imaćemo izveštaje o tome koliko je urađeno skenera, MR, koronarografija, naveo je Lončar i naglasio da će se u punom kapacitetu raditi i ortopedske operacije i operacije katarakte.

On je ukazao na to da je program rada svake bolnice napravljen za naredne dve do tri nedelje, a kako će se nakon toga raditi zavisiće od epidemiološke situacije.

Trenutna situacija dozvoljava da se puna pažnja posveti pacijentima koji imaju hronične bolesti i strpljivo su čekali da se situacija sa koronavirusom smiri, rekao je ministar.

On je, takođe, rekao da postoje razrađeni scenariji o tome kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja koronavirusa između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu.

Ministar je naglasio da je to moralo da se dogodi pre ili kasnije i da jedino što daje rezultat jeste poštovanje mera prevencije.

Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi, istakao je on.

Lončar je naveo da ne treba kriviti decu da nisu poštovala mere, već su odgovorni oni čiji je zadatak bio da ih sprovode, uputivši još jednom apel svima da se poštuju mere prevencije - nošenje maski, razmak između dve osobe i pranje ruku.

Bitno je da nam deca što duže idu u školu, istakao je Lončar, naglasivši da je škola važna zbog razvoja svakog deteta, ali i zbog njihove socijalizacije i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar