'

"Viminacium" i ove sezone nezaobilazna destinacija (FOTO)

TURIZAM
Autor: Hit2
Izvor: Hit Turist
Uto, 4.08.2020
0

Ukoliko želite da se vratite 17 vekova unazad u doba starog Rima, ali i još dalje u praistoriju kada su ovim prostorima hodali mamuti, Viminacium je ove sezone nezaobilazna destinacija. 


Otvoren je svakog dana od 9-19 časova, a ture sa stručnim vodičima počinju na svakih sat vremena. Poslednji obilazak počinje u 17 časova.

Cena individualne ulaznice je 600 dinara, za decu stariju od 10 godina 400 dinara, dok deca ispod 10 godina ne plaćaju ulaznicu.

Usled mera Vlade Republike Srbije broj posetilaca u jednoj grupi je ograničen, te je obavezno imati malo strpljenja prilikom obilaska, ali i pridržavati se svih propisanih mera. 


Za one koji žele da isprobaju svoju kondiciju i spretnost, uskoro se otvara i Avantura park sa visinskim poligonom i poligonom za obuku legionara, a tačan datum početka rada ovih poligona biće objavljen na zvaničnoj stranici Arheološkog parka Viminacium.

Priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma, skrenula je pažnju ne samo nacionalne, već i svetske javnosti, koja sa nestrpljenjem očekuje da Viminacijum na svetskoj kulturno-istorijskoj sceni zauzme mesto koje mu sa pravom pripada.

 

Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma (više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije) nalazi se danas ispod obradivih površina, a predmeti i fragmenti predmeta iz rimskog perioda rasuti su u oraničnim brazdama.

U poslednje tri decenije XX veka obavljena su istraživanja viminacijumskog grada mrtvih ili nekropola i do sada je otkriveno više od 13 500 grobova. Na istraživanju rimskog grada i vojnog logora radi interdisciplinarni tim, sastavljen od izuzetnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Projekat Vimnacijum, pored arheologa, okuplja matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, istraživače koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika, ali i veštačkom inteligencijom. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazili i postanu deo svetske i naše kulturne baštine, ali i simbol prepoznatljivosti dunavskog areala.

Sela Stari Kostolac i Drmno, koji se nalaze na 13 km od Požarevca, leže na ostacima antičkog grada Viminacijuma glavnog grada rimske provincije Mezije Superior, u kasnoj antici provincije Mezije Prime.

Opširnije i detaljnije možete pročitatu OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar