'

Danas je Petrovdan

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: RTS, Hit radio
Pet, 12.07.2019
0

Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.


Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.
Apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika izrazio nepokolebljivu veru u Hrista. Kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji. Smatra se piscem dve poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle najpre je bio farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Pošao je za učenjem sina božijeg i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve. Oba svetitelja pogubljena su u Rimu. Petar je raspet na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao njegov učitelj. Pavlu, rimskom državljaninu, istog dana odrubljena je glava.

U narodu, praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišuće nekadašnje progone hrišćana. Obeležava se kao krsna slava mnogobrojnih porodica.


Običaji i verovanja

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete! Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.
U Vojvodini postoje verovanja da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukama, ili ih udara jednu u drugu priziva vremenske nepogode.

Na Patrovdan domaćice prave petrovdanski kolač sa jabukama poznat kao “petrovača”. U spravljanju ovog kolača treba da učestvuju i deca. Ovo se smatra jednim od najlepših običaja u našoj tradiciji.
Stari običaj je i da se na ovaj dan pale lile od sušene kore breze ili trešnje čime se priziva dobro zdravlje stoke i ljudi.

Više o samom prazniku za naš medij govorio je sveštenik crkve Svete Petke u Požarevcu Vladimir Kocaber, video prilog možete pogledati OVDE.


Vaši komentari
Ostavite komentar