'

Dan prevremeno rođenih beba

DRUŠTVO
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Pet, 17.11.2017
0

U našoj zemlji godišnje se rodi oko 4.000 beba pre vremena. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Zato i Srbija, kao i ceo svet, obeležava 17. novembar kao dan prevremeno rođenih beba, i to sa idejom da se skrene pažnja na probleme sa kojima se suočavaju i deca i njihovi roditelji. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.


Jedna od deset beba u svetu se rodi prevremeno. Na godišnjem nivou, ta brojka doseže 15 miliona.

Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju.

Direktorka Instituta za neonatologiju Milica Ranković Janevski kaže da su razlozi za prevremeno rađanje beba brojni: Starosna dob majke, bilo da su starije ili premlade, infekcije, bolesti savremenog doba – dijabetes i hipertenzija.

Bebe se prevremeno rađaju i u slučajevima vanteltesnih oplodnji. "To su najčešće rizične trudnoće, u poznim godinama s obzirom na bračni stereilitet", rekla je direktorka Instituta.

Milica Ranković Janevski ukazuje i da je materinstvo svakako veliki uspeh i napredak medicine.

U Institutu se zbrinjava 25 odsto prevremeno rođenih beba iz cele Srbije. Trenutno se tamo nalazi oko 120 beba. 

"Više od 50 odsto beba ima ispod 1.500 grama. Preživljavanje beba je sve bolje, preko 80 odsto, čak i za dete od 750 grama. Preživljavanje beba između 500 i 750 grama je izuzetno povećano i iznosi blizu 50 odsto. Mnogo smo postigli", ukazala je direktorka Instituta za neonatologiju.

Ističe da neprestano ulažu kako bi uvek bili opremljeni svim neophodnim lekovima i aparatima jer je u pitanju urgentno lečenje – borba za preživljavanje.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar