'

Smoljinac ponovo u borbi protiv "bele kuge"

LOKALNE VESTI
Autor: Hit radio3
Izvor: Hit radio
Čet, 18.08.2016
0

Ove godine, četvrti put po redu, u Smoljincu se održava “Dan borbe protiv bele kuge“. Iako u pitanju nije ni pola decenije postojanja, organizatori ove manifestacije mogu se pohvaliti brojem i značajem učesnika kakav priželjkuju skupovi sa daleko većim stažom.

Pre četiri godine Unija za poljoprivredu i preduzetništvo Opštine Malo Crniće pokrenulo je ovaj događaj sa ciljem da pruži doprinos u podizanju svesti oko problema vezano za natalitet u Srbiji. Već nakon prve godine, značaj ove manifestacije je prepoznat i van granica ove stiške opštine, pa su u njoj do sada učestvovali i iguman manastira Hilandar, Arhimandrit Metodije, princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, dramski umetnici Milorad Mandić - Manda, Radoš Bajić, Nebojša Ilić, Anđelka Prpić, Miloš Urošević kao i Minja Subota, Raša Popov, i mnogi drugi. Prisutna su bila i udruženja poput ULIS Đura Jakšić i Udruženje za pomoć osobama sa L.Down sindromom ''Osmi dan'' iz Požarevca koje će i ove godine uzeti učešće.

Svi oni su na ovoj manifestaciji govorili o problemu “bele kuge”, svako iz svog domena, neko besedom, neko kroz dramske prikaze a neko recitovanjem. Poruka svih je bila jasna a to je da se nešto mora učiniti jer Srbija ima svake godine sve manje stanovnika.

Pored nastupa na bini, organizatori su svake godine inicirali i neke konkretne akcije koje imaju za cilj da pomognu i olakšaju život porodicama sa više dece. Ove godine osmišljena je akcija koja nosi naziv KARTICA 3+

Ova kartica bi se dodeljivala porodicama sa troje i više dece a donosila bi određene popuste u trgovinama, firmama i kompanijama koje se priključe ovom projektu. Poziv da prisustvuju manifestaciji, kako su nam kazali organizatori, poslati su svim ministarstvima Vlade Republike Srbije, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Braničevskom okrugu i okolini.

Dokaz da je učestvovanje na ovoj manifestaciji već prepoznato kao izuzetno važno, čak i prestižno i krugovima javnih ličnosti u Srbiji je i podatak da se ove godine očekuje dolazak dramskih umetnika Branka Milićevića - Branka Kockice, Miloša Bikovića, dečjeg pesnika Jovana Bundala, kao i akademika Matije Bećkovića.

Manifestacija će se održati u subotu, 27. avgusta u porti crkve u Smoljincu, simbolično, u 12 sati.

Vaši komentari
Ostavite komentar