'

Krpelji sve aktivniji

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 26.04.2024
0

Sa toplim vremenom pojavljuju se prvi slučajevi ujeda krpelja. Doktorka Nadežda Stanković iz ZZJZ Požarevac ističe da je najdelotvornija zaštita čoveka od krpelja fizička zaštita kože garderobom, odnosno sprečavanje krpelja da dođe u kontakt sa kožom. 



“Krpelji žive svuda oko nas, na livadama, pored reka u parkovima i šumama, kao i na površinama zaraslim u visoku travu i šiblje. Najpametnije je izbegavanje nepokošenih i zapuštenih zelenih površina”, navodi ona i dodaje ako se krpelj već zakačio za kožu, trebalo bi ga izvaditi što pre, u toku prvih 24 sata od izlaganja, kako bi se smanjila verovatnoća zaražavanja.

Najsigurnije je uklanjanje krpelja obaviti u zdravstvenoj ustanovi, isključivo čistom pincetom koja je dezinfikovana. Pogrešno je stavljati hemijska sredstva, alkohol, benzin, aceton… 

Testiranje na Lajmsku bolest nije potrebno ako nema simptoma, ali ako uočite crvenilo, trebalo bi da se odmah javite svom lekaru.


Krpelji su mali paukovi paraziti koji se hrane krvlju životinja, uključujući i ljude.

Često se nalaze u šumskim područjima, visokoj travi i žbunju, ali ih se takođe može naći u vrtovima, parkovima i čak na kućnim ljubimcima. Mogu varirati u veličini i dolaze u raznim bojama, uključujući smeđu, crnu i crvenkasto smeđu. Neki vrste krpelja su poznate po prenošenju bolesti, što ih čini ozbiljnim zdravstvenim problemom.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar