'

Arhiv predstavio monografiju “Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 -Okupaciona uprava, izbeglice i prosveta”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit1
Izvor: Hit radio
Čet, 31.03.2016
0

Povodom 75 godina od početka Drugog svetskog rata i 70 godina od pobede nad fašizmom,  u Maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu Istorijski Arhiv Požarevac je predstavio najnoviju monografiju “Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 – okupaciona uprava, izbeglice i prosveta”.


Monografija je delo grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Jasmine Živković i Slobodanke Cvetković, kao i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, dr Marijane Mraović. 

Podeljena je tematski na tri celine, „Srbija i Požarevački okrug pod nemačkom okupacijom 1941-1944», „Izbeglice i preseljenici u Srbiji i Požarevačkom okrugu 1941-1944, „Požarevac i njegove škole u periodu nemačke okupacije 1941-1944“."Poseban je oblik komunikacije koja u naše sećanje delimično vraća užas svih ljudskih patnji, ogromnih stradanja ljudi i požrtvovane borbe za očuvanje osnovnih humanih vrednosti, što i jeste suština antifašizma. Na taj način obnavlja se zaboravljena kultura sećanja vezana za antifašističku borbu. Tako prezentovani dokumenti dobijaju posebnu afirmativnu ulogu, životnu snagu i nova značenja u izmenjenom kontekstu naše svakodnevice", rekla je dr Jasmina Nikolić, direktorka Arhiva, na svečanosti predstavljanja ove knjige.

Monografija je nastala kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja arhivske građe Vojnog arhiva, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Požarevac, Istorijskog arhiva Beograda i Programskog arhiva RadioTelevizijeSrbije, publikovana je u ediciji Posebna izdanja Istorijskog arhiva Požarevac, objavljivanje monografije omogućio je Grad Požarevac.

Vaši komentari
Ostavite komentar