'

Promocije knjiga slavnih Srpkinja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 3.03.2016
0
U Narodnoj  biblioteci “Ilija M Petrović” u Požarevcu, u  utorak 8. marta, biće održane promocije knjiga, i to, delo Ane Stolić  “Sestre Srpkinje”, kao i knjiga autorke Jasmine V. Milanović  “Delfa Ivanić - zaboravljene uspomene” .
 

Knjiga “Sestre Srpkinje”  autorke Ane Stolić je pregled istorije ženskog pitanja i okolnosti u kojima se ono nalazilo u evropskim zemljama u prvoj deceniji 20. veka. Autorka se bavi kategorijama kao što su žensko pitanje, ženski pokret, izlazak žena na javnu scenu, pojava žena u javnoj sferi, itd.


Ane Stolić  rođena 1962. godine. Studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završila 1987. diplomskim radom Narodno pozorište u Beogradu (drama) u vreme Šestojanuarske diktature. Magistrirala 1996. radom Kraljica Draga, a doktorsku disertaciju Diplomatska i politička delatnost Đorđa Simića odbranila 2003. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U Istorijskom institutu radi od 1995. Direktorka Istorijskog muzeja Srbije bila od 2007. do 2012. godine.


Knjiga ” Delfa Ivanić - zaboravljene uspomene” govori o heroini Delfi Ivanić, koja je samo još jedna u nizu nepravedno zaboravljenih srpskih heroina. Jedna je od osnivača „Kola srpskih sestara“ (1903), humanistkinja, prva Srpkinja koja je dobila medalju „Florans Najtingejl“ Međunarodnog Crvenog krsta, borkinja za bolji položaj i status žena, novinarka i spisateljica, neumorna društvena radnica.

Pripadala je onoj generaciji koju su njeni savremenici, a i kasniji naučnici smatrali najidealnijom, najnesebičnijom i najpožrtvovanijom generacijom koju je srpski narod imao, pored ustaničke generacije s početka 19. veka. Ova heroina jakog karaktera, velike energije i izuzetnih moralnih osobina sama je isticala da je u svom životu najviše bila ponosna na to što su Nadežda Petrović i ona stvorile „Kolo srpskih sestara“, na spasavanje srpskih ranjenika u Lješu 1912-1913. godine i na akciju slanja paketa srpskim zarobljenicima u austrougarskim i nemačkim logorima.
 
Autor knjige” Delfa Ivanić - zaboravljene uspomene” , Jasmina Milanović rođena je 1963. godine. Diplomirala je 1987. godine na Katedri za nacionalnu istoriju novog veka. Magistrirala je 2006. godine, na Katedri za nacionalnu istoriju novog veka Filozofsokm fakulteta u Beogradu. Od 2004. godine radi u Zavodu za udzbenikeu Beogradu, kao urednica za istoriju.
Obavljala je i dužnost odgovornog urednika za srednjoškolske udzbenike i vanudzbeničku literature. Doktorirala je 2011. godine.
 
Promocije će biti održane u sali na spratu Biblioteke u 19 časova.

Vaši komentari
Ostavite komentar