'

Festival muzike "Carevčevi dani" od 9. do 12. jula

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 8.07.2024
0

Ove godine, tradicionalni muzički festival "Carevčevi dani" biće održan od 9. do 12. jula, u Carevcu i Velikom Gradištu. Manifestacija je posvećena Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda, i predstavlja jedno od najznačajnijih takmičenja violinista u regionu.



Festival se održava svake godine tokom jula meseca u Velikom Gradištu, i okuplja i privlači brojne zaljubljenike u muziku. Svi posetioci mogu uživati u izvođenjima talentovanih muzičara i osetiti duh tradicije i muzičke strasti koji ovaj festival nosi.

 


Vlastimir Pavlović Carevac bio je istaknuti srpski violinista, dirigent i osnivač Narodnog orkestra Radio Beograda. Rođen je 1895. godine u selu Carevac kod Velikog Gradišta. Počeo je svirati violinu veoma mlad i brzo postao poznat po svom virtuoznom sviranju. Osnivanjem Narodnog orkestra Radio Beograda postao je jedan od pionira popularizacije narodne muzike u Srbiji. Njegovo ime i delo i danas se pamte i slave kroz manifestacije poput festivala "Carevčevi dani".

 

Vaši komentari
Ostavite komentar