'

Umetnost iz Trstenika u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, foto yt sattv screenshot
Pon, 10.06.2024
0

U petak 7. juna, u Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac, otvorena je izložba Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ iz Trstenika.


 


Prilikom otvaranja izložbe, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac je istakla da požarevačko udruženje ima priliku da bude domaćin članovima Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“.

"Ideja o saradnji dva udruženja potekla je još pre nekoliko godina, od Radeta Dimitrijevića, tadašnjeg predsednika Udruženja „KLIS Trstenik“. Možemo reći da su se uslovi za realizaciju stekli ove godine, na obostrano zadovoljstvo. Zamisao je da KLIS Trstenik sa svojom izložbom gostuje u Požarevcu, a da se kasnije, ULIS „Milena Pavlović Barili“ Požarevac, predstavi Trsteničkoj publici", rečeno je.




Na ovoj izložbi učestvuje 20 umetnika, članova Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ sa 40 izloženih radova, na kojima je prikazan širok izbor motiva.

Od portreta, pejzaža, preko mrtvih priroda, animalističkih motiva, pa sve do apstraktnih i nadrealističkih kompozicija.

Svaki umetnik sa svojom poetikom, vizijom i idejom, izražava različita polazišta, stavove, emocije i raspoloženja, reflektujući u svojim umetničkim delima različite poglede na svet, umetničke poglede i doživljaje sopstvenog okruženja. Upravo to i predstavlja posebnu vrednost ovakvih kolektivnih izložbi, koje nam pružaju raznovrsnost i daju moguć doprinos sagledavanju određenih tema u okviru savremenog društvenog i umetničkog konteksta. 

„Klub likovnih stvaralaca KLIS Trstenik postoji već 43 godine. Trenutno je aktivno 30 do 40 slikara koji sa svojih pedesetak radova učestvuju na godišnjim kolektivnim izložbama. 

Kolektivna izložba članova Kluba likovnih stvaralaca KLIS Trstenik u Centru za kulturu Požarevac, početak je saradnje sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“, navedeno je u saopštenju Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac. 

Izložba u Požarevcu je našim sugrađanima dostupna, do 1. jula.



Vaši komentari
Ostavite komentar