'

Saveti za sigurno i zdravo leto

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 6.06.2024
0

Visoke temperature su počele i sa sobom donose potencijalne zdravstvene probleme. Lekari upozoravaju građane da budu oprezni, da se pridržavaju saveta koji su važni kako bi smanjili rizik od dehidratacije, sunčanice i drugih zdravstvenih problematokom letnjih vrućina. 

 


Lekari upozoravaju da su moguće glavobolje i slabija koncentracija usled vrućine. Preporučuje se da građani preduzmu mere kako bi se zaštitili.

Važno je da se redovno konzumira voda, prirodni sokovi. Izbegavajte alkohol i kofein jer mogu dodatno dehidrirati organizam. Kada je ishrana u pitanju, lagani obroci su jako bitni zato birajte laganu i svežu hranu, kao što su voće i povrće. Izbegavajte teške i masne obroke koji mogu opteretiti organizam.

Izbegavanje sunca, ostanite u hladu, naročito tokom najtoplijeg dela dana od 10 do 17 časova.

Nosite laganu, svetlu odeću i koristite zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite od sunca. Održavajte prostorije rashlađenim. Koristite ventilatore ili klima uređaje, ali pazite da razlika u temperaturi između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora ne bude prevelika.

Posebnu pažnju obratite na decu. Osigurajte da piju dovoljno tečnosti, nose kapu ili šešir i da ne provode previše vremena na suncu. Deca su osetljivija na visoke temperature i brže mogu dehidrirati.

Pridržavanje ovih saveta može pomoći u smanjenju negativnih efekata visokih temperatura na organizam i očuvanju zdravlja tokom letnjih meseci.

Vaši komentari
Ostavite komentar