'

Selaković potpisao ugovore o podršci Ministarstva kulture Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu Požarevac

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: kultura.gov.rs
Pon, 27.05.2024
0

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković potpisao je danas ugovore za finansiranje projekata Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Požarevac.

 

 


Ugovori su potpisani sa direktorom Narodnog muzeja Požarevac Gordanom Bojkovićem za arheološko rekognosciranje na teritoriji opštine Malo Crniće i sa direktorkom požarevačkog Istorijskog arhiva Jasminom Nikolić za projekat unapređenja prostornih i tehničkih kapaciteta, ali i uslova za smeštaj i zaštitu arhivske građe kao kulturnog nasleđa.


Ministar je napomenuo da je pored ova dva ugovora vrednosti 1,2 miliona dinara, treći važan projekat podrške Ministarstva jeste ugovor potpisan sa Arheološkim institutom iz Beograda vredan 8 miliona dinara, koji podrazumeva nastavak radova na opremanju muzeja Arheološkog instituta u okviru lokaliteta Viminacijuma.

„Nakon završetka četvrte faze, biće završen muzej Arheološkog instituta na teritoriji grada Požarevca, koji reprezentuje jedno izuzetno važno arheološko nalazište i svedočanstvo ne samo o bogatoj antičkoj rimskoj kulturi ili onome što je ostalo na ovim prostorima, već predstavlja i te kako bitan element turističke ponude donjeg Podunavlja kom Požarevac pripada“, naglasio je Selaković.


Ministar je istakao da Ministarstvo kulture nastavlja podršku Požarevcu i ove godine i podsetio na aktuelnu rekonstrukciju rodne kuće i izgradnju nove Galerije Milene Pavlović Barili – projekta koji je deo velikog investicionog programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

„Vlada Republike Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem kao i država na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem nastoji da u svakom gradu i u svakoj opštini pomogne i podrži sve aktivnosti lokalnih samouprava na unapređenju kulturnih, sportskih i svih drugih opštedruštvenih sadržaja“, poručio je Selaković.


Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović rekao je da Ministarstvo kulture kroz nove ugovore nastavlja podršku Gradu kroz dve institucije čije delovanje je važno ne samo za Požarevac, nego za čitav Braničevski okrug.

Pavlović je podsetio da je Selaković počasni građanin grada Požarevca i da Grad sa Ministarstvom kulture nastavlja odličnu saradnju i zahvalio za podršku kako kulturnim aktivnostima, tako i u poboljšanju uslova, pre svega unapređenjem i izgradnjom infrastrukture u oblasti kulture.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar