'

Otvorena izložba pod nazivom “Muzejski dosije: Priča o dve potkovice”

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 29.03.2024
0

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac, 28. marta, otvorena je izložba pod nazivom “Muzejski dosije: Priča o dve potkovice”. Autori izložbe su arheolozi Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Milica Stojanović i Nenad Šošić i dr Ivan Popović iz OB Stefan Visoki iz Smederevske Palanke.


 

 

Izložba predstavnja putovanje kroz svet nauke i traganje za identitetom jedne žene, a okosnicu izložbe čini materijal koji potiče sa arheološkog nalazišta Medvednjak i potiče sa nekropole iz 18-19. veka. U proučavanju skeletnih ostataka primenjene su arheo-radiološke analize, pomoću kojih se došlo do podataka o starosti individue, koja je procenjena na oko 35 godina. Izloženi materijal, pred našim očima otkriva priču o ženi koja je živela u burnim vremenima, u Medvednjaku.

 

Publici su predstavljene rekonstrukcije ukrasa pronađenih na glavi individue, grobne celine pronađene in situ, kao i umetničke interpretacije izgleda žene i čizama na kojima su se nalazile potkovice.

Deo izložbe su i dva negatoskopa na kojima su prikazani rendgenski snimci, a izložbu prati dokumentarni film koji je nastao u toku pripreme ove izložbe.

U filmu, koji upotpunjuje izložbu govore autori i njihovi saradnici. Potkovice koje su probudile znatiželju arheologa, predstavljaju deo potpetice čizama, a kako i zašto su se našle u grobu ženske individue ostaje bez odgovora. Ali ono što je najvažnije je da su autore navele da krenu na put otkrivanja prošlosti, stavljajući ih u uloge detektiva na šta nas asocira i reč dosije u naslovu izložbe.

Ova izložba predstavlja primer dobre prakse saradnje stručnjaka iz različitih oblasti (arheologije, etnologije, istorije, fizičke antropologije i radiologije) i rezultat je interdisciplinarnog pristupa proučavanja prošlosti.

Izložba je otvorena do 18. aprila, a ulaz je slobodan.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar