'

Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji, u četiri već glasali

IZBORI 2023
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Ned, 17.12.2023
0

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.


C


Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

U SAD su u subotu bila otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu.

Na Novom Zelandu glasaće se danas na Vajtklif koledžu u Oklendu, a u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi "Morava".

Najviše biračkih mesta - 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu.

U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu.

U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj, i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu.

Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Rimu, Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Nemačkoj će za glasače biti otvorena mesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu.

U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, UAE, Finskoj, Holandiji i Španiji.

Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar