'

RIK je do sada proglasio 10 lista

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS,foto YT screenshot
Pon, 20.11.2023
0

Devetnaesti dan kampanje za lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji. RIK je do sada proglasio 10 lista. Pokrajinski izbori su raspisani nešto kasnije, tako da stranke i na tom nivou sakupljaju potpise. PIK do sada proglasio četiri liste.

 


Republička izborna komisija proglasila je 10 lista: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka", izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici "Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga", listu "Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju", listu Saveza vojvođanskih Mađara, listu koalicije "Srbija protiv nasilja", listu "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP–DSHV", listu "SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin" i listu "Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju".


Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština, kao i pokrajinski izbori.

Pokrajinski izbori raspisani su u četvrtak 16. novembra. PIK je proglasio izbornu listu "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane".

Proglašena je i lista Ivica Dačić – premijer Srbije, zatim lista Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka, kao i lista Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!.

Lokalni izbori biće održani u: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.


Biće održani i u opštinama: Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.


Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu "e-Uprava".

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

 

 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar