'

Izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod nazivom „Damari sećanja“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: GSU
Sre, 15.11.2023
0

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 14. novembra otvorena je izložba radova nastalih uljanih pastelom na rendgen snimcima pod nazivom „Damari sećanja“ Milenije Popović Ustenko (1937-1994). Stvaralaštvo Milenije Popović svedoči o postojanju nestandardne umetnosti, autsajderske, koja se nalazi na margini popularne, poznatije kao marginalna umetnost, art brut i autsajder art.
Posle šesnaest godina dela ove osobene umetnosti ponovo su izložena u Požarevcu, gradu u kome je umetnica živela od 1961. godine, pa sve do svoje smrti 1994. godine.

Zahvaljujući Tomislavu Ljubisavljeviću, kolekcionaru iz Kovina, i njegovom Muzeju nepostojećih slika, kako je nazvao svoju zbirku umetničkih dela umetnika koji osobitošću svoje stvaralačke prirode obezbeđuju da intimno postane opšte, kolekcija Milenijinih dela je ponovo pred Požarevljanima.

Govoreći o izloženim delima istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, istakla je da umetnost Milenije Popović Ustenko nas uvodi u jedan sasvim drugačiji svet – svet u kome postoje samo umetnik i njegove misli. Skoro ništa više. Retko koji art brut umetnik je akademski školovan. On je umetnik sirove vizije koji nije zainteresovan za spoljašnja događanja već je predan svom nagonu. Milenijina umetnost je u isto vreme poetična i fantazmagorična. Ona nastavlja naraciju o ljudskoj duhovnosti kroz slikarsku i crtačku metafiziku. Kao pozornicu za svoje likove Milenija silom prilika odabira rendgen snimke koje je dobijala kao odbačene iz doma zdravlja. Uključujući maglovite prikaze podloge, njeno umetničko delo odiše dualističkom aurom nemira i utehe, istovremeno ističući zagonetnu figuru u njenoj srži. Ovi ekspresivni, naoko naivni prikazi žena, figurina, porodice, devojčica, supružnika, portreta intrigantno odražava Milenijine emocije i namere, ostavljajući gledaocima da razmišljaju da li slika prenosi spokoj, bol, nemir ili mešavinu emocija koje obuhvataju različita stanja uma. 

Posetiocma se obratio Tomislav Ljubisavljević ističući pozitivnu kritiku Nikole Kusovca, zainteresovanog za ličnost i delo Milenije Popović Ustenko koju je uvrstio u pregled srpskog slikarstva XX veka.  

Izložba je otvorena za posetioce do 28. novembra. Ulaz je slobodan.

Vaši komentari
Ostavite komentar