'

„Veče sa legendom“ - sećanje na Đorđa Marjanovića

KUČEVAČKA PANORAMA
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, wikipedia.org,foto: YT screenshot
Uto, 31.10.2023
0

Centar za kulturu „Dragan Kecman“ Kučevo organizuje i ove godine prigodan program povodom rođendana čuvenog pevača Đorđa Marjanovića „Veče sa legendom“. Marjanović je rođen u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, na prostoru cele bivše Jugoslavije. Program u čast Đorđa Marjanovića održan je 30. oktobra, u kučevačkom Centru za kulturu, sa početkom u 19 časova. 

 

 

                                           foto: kucevo.rs

Na rođendan velikog umetnika uz pomoć njegove porodice, prisutni su u okviru pripremljenog programa mogli da se podsete na melodije i vreme u kojem je ostavio neizbrisiv pečat. 

„Veče sa legendom“ je otvorila direktorka Centra za kulturu Marija Kocić. Prisutnima se obratio i zamenik predsednika opštine Nenad Mikić, a predsednik Skupštine opštine Branko M. Kecman je predstavniku porodice uručio Povelju koju je SO Kučevo posthumno dodelila Đorđu Marjanoviću za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

"Zvižduk u osam",  bez dileme prva asocijacila na Đorđa Marjanovića. A potom tu su i "Beograde", “Natali”, “Devojko mala”, “Nikad nije kasno”..

U holu je bila upriličena izložba fotografija najvećeg jugoslovenskog ali i ruskog pevača zabavne muzike, omota svih njegovih singl ploča i prigodnih predmeta.


                                         foto: youtube screenshot

Marjanović je rođen u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, na prostoru cele bivše Jugoslavije.

U Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je napustio studije farmacije u Beogradu. Ubrzo je počeo da radi kao statista, između ostalog i u JDP-u. 

Prvi put je zapevao na audiciji pevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pevao na igrankama i zabavama u gradu.

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića Muzika za igru pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. i prodata u 11.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Festival Opatije, Pesma leta, Splitski festival..

Dana 14. aprila 1990. doživeo moždani udar na koncertu u Australiji, gde je bio gost Lepe Brene. Uprkos bolesti, na insistiranje svojih obožavalaca priređivao je koncerte gde je uglavnom pevao sa gostima i na plejbek svoje stare hitove. 

Oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. godine koncertom u centru Sava.



                                                                           foto: youtube screenshot


Povodom 75. rođendana Đorđa Marjanovića, Kulturno-obrazovni program RTS-a napravio je seriju "K'o nekad u osam" od pet epizoda o njegovom životu i karijeri, čija je promocija održana u Ruskom domu, uz prisustvo delegacija Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Preminuo je 15. maja 2021. godine.

Iako se u početku ispostavilo da je umro od posledica virusa korona, njegova kći Nevena je potvrdila da je on zapravo umro od opšte slabosti, budući da je imao 89 godina. Sahranjen je u Aleji zaslužnih grašana na Novom groblju u Beogradu.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar