'

KONEKTUJ SE SIGURNO - Razgovor o bezbednosti na društvenim mrežama mora da postane deo kućnog vaspitanja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 2.10.2023
0

Mlađe generacije su najveći i najčešći korisnici interneta. Da ne bi bili i najmanje zaštićeni, treba im ukazati na bar nekoliko osnovnih problema i dati im neke savete. Naravno da je nemoguće da roditelji u svakom trenutku budu u mogućnosti da nadgledaju sadržaje koje pretrazuju njihova deca niti bi tako trebalo da bude, ali bi bilo dobro i za jednu i za drugu stranu da kroz razgovore razmenjuju informacije kako najbezbednije provoditi vreme na internetu.


 


Edukacija roditelja je ključni faktor u zaštiti deteta od digitalnog nasilja, jer što smo mi kao roditelji više informisani možemo našoj deci pružiti više konkretnih informacija sa jasnim argumentima zašto je nešto opasno i na taj način da naučimo decu da prepoznaju opasne stranice i/ili digitalno nasilje i da isto prijave. 

Decu treba učiti koje su dobre ali i loše strane interneta, šta sve mogu da nauče na internetu a da je prikladno za njihov uzrast, kako mogu da ga koriste i koje su to aplikacije, web stranice i ostali sadržaji koji bi za njihovu decu bili primereni u skladu sa uzrastom. 

 

Internet i društvene mreže su realnost naše dece i ništa konstruktivno nećemo postići ako se borimo protiv njih.

Internet je fenomenalna stvar koja je našem društvu u celini donela napredak, internet nije ni dobar ni loš – pitanje je samo da li se koristi na dobar ili loš način.

U razgovoru sa jednim roditeljem, čije dete pohađa osnovnu školu, došli smo do zaključka da su deca slabo ili gotovo nikako upoznata sa bezbednim korišćenjem interneta.

Po miljenju anketiranog roditelja, razgovor sa detetom je obavezan ali je potrebno da škola poradi više na edukaciji dece, što znači da se organizuju radionice i tribine, koje će preneti važnu poruku roditeljima i deci, i upoznaće ih sa tim da li net koriste na dobar ili loš način.


 


Evo nekoliko saveta koje treba da imate na umu. Možete ih pročitati zajedno sa detetom. Dok čitate, dopustite mu da komentariše i postavlja pitanja, to je prilika da nešto nauči i stekne još veće poverenje u vas.

- Nemojte postavljati nikakve lične podatke na mreži – kao što su adresa stanovanja, ime škole, adresa e-pošte ili broj mobilnog telefona.

- Nemojte nikome davati broj platne kartice, niti bilo šta plaćati bez predhodnog razgovora sa roditeljima.

- Dobro razmislite pre nego što objavite slike ili video zapise. 

- Nikada ne otkrivajte svoje lozinke. Niko ne treba da je zna osim roditelja.

- Ne prihvatajte zahteve za prijateljstvo na mreži od ljudi koje ne poznajete.

- Ukoliko vas ipak kontaktira neko ko vas ne poznaje, obavezno prijavite roditeljima, oni će znati šta da rade.

- Posećujte samo one stranice koje su namenjene vašem uzrastu.

- Ako na internetu vidite nešto zbog čega se osećate nelagodno, nesigurno ili zabrinuto, znajte da uvek možete da razgovarate sa roditeljima o tome. 

Vaši komentari
Ostavite komentar