'

Ne spaljivati žetvene ostatke

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 9.08.2023
0

Spaljivanje strništa je izuzetno štetno, kako za zemljište tako i za poljoprivredu. Na ovaj način, zemljište se osiromašuje, a opasno je i zbog mogućnosti izazivanja požara. Kako kaže Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing PSSS Požarevac, jedini ispravan postupak sa žetvenim ostacima je zaoravanje.


 


Spaljivanje žetvenih ostataka ima niz negativnih posledica koje mogu uticati na degradaciju zemljišta, naročito ukoliko se izvode svake godine. 

Prema rečima Jorgovanke Vlajkovac, na području Braničevskog okruga sa preko 100.000 hektara ratarskih kultura, ostane posle svake žetve velika količina žetvenih ostataka, u tonama je to oko 700.000. Jedan određeni broj poljoprivrednih proizvođača, radi lakše osnovne obrade sprovodi spaljivanje žetvenih ostataka i samim tim dovodi svoje parcele i okolinu do potpunog gubitka organske materije i azota, zatim do uništavanja korisne mikroflore i faune zemljišta, zagađivanja okoline, ugrožavanja divljači ali i dovođenja do opasnosti zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara.

Nemojte spaljivati biljne ostatke, sačuvajmo zemlju za naše buduće generacije, poruka je Jorgovanke Vlajkovac.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar