'

“Homoljski motivi” najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo

KUČEVAČKA PANORAMA
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 7.07.2023
0

Jubilarni 55. Homoljski motivi, smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije, održani su od 31. maja do 3. juna u Kučevu.


 


Kučevo je još jednom bilo prestonica očuvanja kulturnog nasleđa Srbije – 55. Smotra narodnog stvaralaštva „Homoljski Motivi“ okupila je više stotina čuvara tradicije našeg podneblja iz više desetina gradova i naselja širom voljene Srbije.

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, do danas je od zaborava sačuvala bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji.

 


Prilikom otvaranja ovogodišnje manifestacije, sa visokim poetskim nadahnućem besedio je Vrhovni pastir Homolja Lepomir Ivković dok je predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić poželeti dobrodošlicu gostima i narodnim umetnicima, čuvari naše tradicije i kulture.

Svaki dan trajanja manifestacije I ovog puta bio je praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.

Program ovogodišnjih Homoljskih motiva počeo BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, projektom biblioteke “Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu. Dr Boško Suvajdžić će u BiblioSalonu govoriti na temu folklornih motiva u savremenoj srpskoj književnosti.

1. juna, u biblioteci je predstavljena knjiga Bore Vasića “Vinogradi suze liju”. Na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, održano je “Naše veče” muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak 2. juna, organizovana Kolonija pletenja Kučevo 2023, a u večernjim časovima, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

 


Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi, i ove godine je bio tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati.

U sklopu Smotre organizovana je i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek.

Ono što možemo reći kada je ovaj kraj u pitanju, jeste da oni koji prvi put dođu dive se lepoti netaknute prirode, oduševe ih ukusi tradicionalne kuhinje, srdačni meštani, zavedeni ih raskoš i temperament narodnih igara, pesama i muzike, koji ovi meštani čuvaju vekovima. Oni koji iznova i iznova dolaze, iznova ih zadivljuje upravo to bogatstvo.

Vaši komentari
Ostavite komentar