'

Počinju pregledi mališana pred upis u škole

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 16.03.2023
0

Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u Domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu. Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista.

 

 

Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u Domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista.

Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete.

Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

 

Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečije paralize, protiv malih boginja, zaušaka i ruvele i daje se potvrda za upis u prvi razred

 

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Vreme u koje škole vrše upis dece u prvi razred nije utvrđeno propisima, ali je period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi tradicionalno namenjen upisu dece u narednu školsku godinu.

Vaši komentari
Ostavite komentar