'

Veliko Gradište izdvaja novčana sredstava za finansiranja besplatne vakcinacije, čipovanja i sterilizacije vlasničkih pasa

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: velikogradiste.rs
Sre, 15.03.2023
0

Opština Veliko Gradište izdvojila je novčana sredstava u cilju finansiranja besplatne vakcinacije, čipovanja i sterilizacije odnosno, kastracije vlasničkih pasa.


 


Kako se navodi na sajtu opštine velikogradište.rs, članom 6, 55. i 56. Zakona o veterinarstvu („Službeni glasnik RS“, br.91/2005, 30/2010, 93/2012, 17/2019- dr.zakon) propisano je da su vlasnici pasa dužni da pse vakcinišu i da ih registruju po zakonu, odnosno na propisan način trajno obeleže (čipuju).

 

Članom 55. Zakona o dobrobiti životinja  („Službeni glasnik RS“, br.41/2009) propisano je da je vlasnik, odnosno držalac pasa, dužan da spreči rađanje neželjenih kućnih ljubimaca odnosno, da je dužan da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu.

 

Visina novčanih kazni za držanje pasa suprotno odredbama ovih Zakona iznosi do 50.000 dinara.

 

Opština Veliko Gradište je izdvojila novčana sredstava u cilju finansiranja besplatne vakcinacije, čipovanja i sterilizacije odnosno, kastracije vlasničkih pasa jer na ovaj način želi da izađe u susret svim građanima da svoje kućne ljubimce drže na propisan način.

 

Molimo sve zainteresovane sugrađane koji imaju pse, da se jave Veterinarskoj stanici „Veliko Gradište“ d.o.o – kontakt telefon 012/766-2278, radi ostvarivanja prava na besplatnu uslugu vakcinacije, čipovanja i sterilizacije odnosno, kastracije pasa, navedeno je na sajtu opštine, OVDE.  

Vaši komentari
Ostavite komentar