'

Sutra je školska slava Sveti Sava

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 26.01.2023
0

U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja škole u Srbiji sutra, 27. januara, obeležavaju dan duhovnosti - školsku slavu Svetog Savu. Škole u Požarevcu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiće danas školsku slavu Svetog Savu.


 


Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, svetkuju ga mnoge zanatlije, proglašen je i za školsku slavu, a oni koji ga praznuju priređuju prigodne priredbe uz sečenje slavskog kolača.

Za školsku slavu ovaj praznik je ustanovljen 2. januara 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori.

Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu.

 


Vaši komentari
Ostavite komentar