'

Rak grlića materice - rak koji možemo sprečiti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjzpo
Pon, 23.01.2023
0

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od danas 23. pa do 29. januara, sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnostima korišćenja dostupnih mera prevencije, kako mera primarne prevencije (promocije odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizacija), tako i mera sekundarne prevencije (ranog otkrivanja karcinoma grlića materice). Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI.”  




Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već sedamnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

 

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI.” 

To je slogan 17. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.


 


Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je tokom 2020. godine registrovano 1.087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 9,1 na 100.000 žena.

 

Prema podacima sa kojima raspolaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2022. godine, služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3700 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine.

Od tog broja (3700) na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1249 žena ili 33,76% kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test.

Od ukupnog broja pregledanih žena (1249) kod 112 žena ili 8,97% bila je neophodna dodatna dijagnostika (Kolposkopija).

 

Zavod za javno zdravlje Požarevac zajedno sa koordinatorima zdravstveno vaspitnog rada, službama za zdravstvenu zaštitu žena, odraslih i polivalentne patronaže domova zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice uz poštovanje svih preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

Vaši komentari
Ostavite komentar