'

Vlada Srbije: Radi se prostorni plan posebne namene za Kostolački ugljeni basen

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Pon, 23.01.2023
0

Vlada Srbije odlučila je da bude izrađen prostorni plan područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena, u čijoj će se granici naći cela teritorija grada Požarevca i delovi opštine Veliko Gradište.
Od teritorije Velikog Gradišta plan će obuhvatiti cele katastarske opštine Kurjača, Sirakovo i Majilovac, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Konceptualni okvir za plansko područje zasniva se na obezbeđenju uslova za dalju eksploataciju Kostolačkog ugljenog basena, kao i dugoročne koncepcije prostornog razvoja, korišćenja, uređivanja i zaštite remedijacije prostora posebne namene.

U okviru se spominju i uslovi za dalji nesmetani rad površinskih kopova Drmno, kao i uslovi za aktiviranje eksploatacije Zapadnog ležišta koje se nalazi na prostoru između ušća Velike Morave i leve obale Dunava površine blizu 3.000 hektara.

Deo prostornog plana biće i program preseljenja stanovništva iz naselja koja će biti direktno ugrožena planiranim rudarskim aktivnostima.

Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, a sredstva za taj posao obezbediće EPS

 

Vaši komentari
Ostavite komentar