'

"Plakati izložbi održanih u GSU 2018-2022." i fotografije

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: GSU
Čet, 19.01.2023
0

Na trenutnoj postavci u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu prikazan je izbor plakata muzejskih izložbi, potom plakata izložbi samostalnih likovnih i primenjenih umetnika, kao i gostujućih izložbi održanih u Galeriji savremene umetnosti od 2018. do 2022. godine.




Posetioci mogu da se podsete uspešnih izložbi najviše domaćih umetnika, gostujućih ustanova i udruženja, takođe i izložbi iz zbirki

Narodnog muzeja Požarevac.

Treba istaći izložbe naše kuće – 2022. godine čak 4 izložbe su održane u Galeriji savremene umetnosti sa predmetima i umetničkim

delima iz zbirki Muzeja.

Zapažena je bila izložba akvizicija 2018-2021, potom izložba posvećena konjima održana povodom 59. Ljubičevskih konjičkih igara, arheološka izložba o gemama i kamejama i izložba posvećena dvema umetnicima, Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić, koje su stvarale u drugoj polovini XX veka.

U prethodnom periodu odabranim plakatom podsećamo se i izložbe održane 2018. godine povodom obeležavanja 300 godina od Požarevačkog mira – „Predstave Požarevačkog mira na gravirama, kartama i medaljama – replike“.

Od gostujućih izložbi predstavljenim plakatima u periodu od 2018. godine izdvajaju se izložbe grafika Anrija Tuluz-Lotreka. Izložbu je

činilo 21 delo - litografije i ilustracija iz pariskih revija koju je omogućio Grad Požarevac i galerija STUARTS iz Novog Sada. U saradnji sa Muzejem Nauke i tehnike ostvarene su izložba „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“, a potom izložba „Usitnjavanje“, na kojoj su učestvovali i Narodni muzej u Požarevcu, Etnografski muzej i Farmaceutski fakultet.

Treba pomenuti i saradnju sa galerijom Mostovi Balkana iz Kragujevca, Narodnim muzejem iz Smederevske Palanke, Muzejem pozorišne umetnosti iz Beograda i udruženjima Art distrikt i ULIS Milena Pavlović Barili iz Požarevca.


Bogat likovni program ostvaren je gostovanjem umetnika, najviše slikara i grafičara iz Srbije – Dimitrija Pecića, Aleksandra Mladenovića Leke, Vladana Ranđelovića, Kacpera Božeka, Ljubiše Đurića, Snežane Vujović Nikolić, Sofije Ječine i mnogih drugih.

Izožba je otvorena do 1.2.2023. godine. Ulaz je slobodan.

Vaši komentari
Ostavite komentar