'

Novi cenovnik cigareta, paklica između 310 i 600 dinara

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Sre, 18.01.2023
0

Planirani januarski krug poskupljenja kutije cigareta za po 10 dinara biće nastavljen kroz nove cenovnike u sredu i 20. januara tako da će paklica koštati između 310 i 600 dinara. Cigarete nekih proizvođača već su poskupele.

 

 

Cigarete nekih proizvođača već su poskupele, a 18. i 20. januara stupiće na snagu i cenovnici drugih brendova.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine.

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine. Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena.

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

Cigarete su od 1. Januara u proseku skuplje za 10 dinara po paklici, pa najjeftinije koštaju 310, a najskuplje oko 600 dinara. 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar