'

Ekološka kultura od ranog uzrasta veoma bitna

EKOLOŠKI KUTAK
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 9.11.2022
0

Svaka generacija je odgovorna za prenošenje lekcija o budućnosti sveta i očuvanju planete narednoj generaciji. Zato ne postoji bolji poklon za dete od stvaranja svesti o tome koliko je priroda značajna za sve nas i znanja da i ono samo može da utiče na očuvanje zdrave okoline. Upravo zato vrtić predstavlja važan faktor u eko obrazovanju i vaspitanju dece. Kako kaže Slavica Milanović, stručni saradnik pedagog u PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac, današnjica je puna izazova a jedan od njih je, sigurno i zdravo okruženje i očuvanje prirode i svih blagodeti planete na kojoj živimo.




Kada govorimo o učenju i razvoju deteta ranog uzrasta, moramo imati u vidu da okruženje u kome ono živi i razvija se, utiče na sveukupnost odnosa između deteta i vršnjaka kao i deteta i odraslih.




"Ovo je jako važna činjenica iz ugla nas odraslih koji smo odgvorni za kreiranje tog okruženja i uticaja kojima su deca izložena, nova koncepcija Osnova predškolskog programa vaspitanja i obrazovanja, afirmiše posebno značaj odnosa kojima se podržava detetova dobrobit kao opšti cilj predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Boravkom, igrom i učenjem u sredini koja razvija bogate i raznovrsne odnose, dete se uči, brizi, pažnji, empatiji za svoje okruženje, kako socijalno tako i prirodno".


Takođe nova programska koncepcija upućuje decu i vaspitače na istraživanje svog okruženja, rešavanje realnih problema i traganja

za odgovorima na pitanja: kako popraviti bicikl, gde otiče voda iz kupatila, kako od larve postaje leptir, zašto su nestali dinosaurusi i slično kao i na korišćenje prirodnih materijala.


Kako dodaje Slavica Milanović, u nizu mogućih sadržaja i iskustava koja deca dele u vrtiću, posebno pažnja se pridaje razvoju ekološke svesti i očuvanju prirode kako bi najmlađi razvijali pravilan odnos prema svom okruženju.

"Cilj našeg angažovanja i planiranja rada je da za dete ekologija dobije lično značenje i da u razvoju svoje svesti gradi ekološku kulturu od ranog uzrasta. Tokom čitave godine u svim vrtićima se obeležavaju različitim aktivnostima, izložbama, značajni datumi u zaštiti životne sredine i očuvanja prirode kao što su Dan planete Zemlje 22. aprila, Svetski dan voda 22.marta, Svetski dan Sunca 03.maja".


Takođe deca iz požarevačkih vrtića pridružuju se redovno i akcijama na nivou grada kao što je Dan pešačenja, akcije sađenja drveća na Čačalici, u dvorištima vrtića, ukrašavanju novogodišnje jelke na Čačalici..

Godinama u nazad vaspitači PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac u radu sa predškolcima koriste program ,,Mi smo Zemljani", autora prof Nikolaja Veresova koji je namenjen razvoju ekološke svesti kod najmlađih kroz specifičan metodički scenario deset aktivnosti, na primer gde živi čovek?, šta je najdraže, šta je to Zemlja....




U toku prošle godine u nekim našim vrtićima su se realizovali projekti koji su bili posvećeni baš ovoj problematici. Tako su kroz projekat "Čuvajmo našu okolinu" vaspitači Jasna Tošić i Tamara Jovanović sa svojom vaspitnom grupom u vrtiću "Pčelica" istraživali dečja iskustva, znanja i razmišljanja vezane za pojam okoline, otpada, smeća, reciklaže..


"Šetnjama kroz grad i uočavanjem smeća deca su često postavljala pitanja: odakle dolazi smeće, kakose razvrstava , gde se nosi... Tako je zadatak vaspitača bio da radi zajedno sa decom na podizanju svesti o sakupljanju otpada i reciklaži. Tragali smo i definisali značenje pojma reciklaže, štampali smo za kutije za reciklažu kartice sa slikama koje smo lepili na kutije ili kante koje su označene različitim bojama za različitu vrstu otpada. Informisalio smo se preko interneta šta se dešava i gde se odlaže otpad i to podelili sa roditeljima".


Vaspitači u vrtiću "Lane" su tokom prošle godine realizovali sa svojom vaspitnom grupom projekat "Srećna planeta Zemlja".

Polazili smo od ideje da upoznamo pravilno sortiranje otpada, reciklažu i kompostiranje. Deca su se pitala šta se dešava sa otpadom pa smo se se potrudili da zajedno učimo kako se otpad pravilno odlaže. Takođe došli smo do saznanja da smo mi ljudi najviše odgovorni za nagomilavnje otpada i da moramo svi da se potrudimo da ga bude što manje. Sakupljali smo informacije o ovom problemu na raznim mestima, išli u spomen park Čačalica, Gradski park, Komunalno preduzeće, Reciklažnom centru, Romskom edukativnom centru..




Deca i vaspitači vrtića "Poletarac" godinama unazad podržavaju reciklažu tako što sarađuju sa Udruženjem ,"Čepom do osmeha" još od 2016. godine.

Ovo udruženje uspešno sprovodi akciju sakupljanja plastičnih čepova kako bi osnažili i pružili podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, posebno deci.

Sakupljanjem plastičnih čepova unapređujemo sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji i pomažemo svakodnevni život osobama sa invaliditetom. U ovoj ekološko humanitarnoj akciji učestvuju deca, roditelji i vaspitači.

Od ove godine u vrtiću Poletarac postoje i kutije dobijene od udruženja u kojima sakupljamo čepove. Oni sada stoje na terasi pa se i drugi odrasli, komšije uključuju u akciju.


"Istakla bih na kraju da se otvoreni prostori i dvorišta naših vrtića uređuju tako da se sve više uključuju prirodni materijali u konstrukcije igrališta i daje prednost igri i istraživanju nestruktuiranih materijala kao što su pesak, kamenčići, lišće, granje, voda, razni plodovi..I na ovaj način u igri, deca razvijaju odnos prema prirodi i značaju čuvanja", kaže Milanović.

Na kraju ono što je važno reći jeste da nikada nije previše rano za prve lekcije o ekologiji, ako želite da decu naučite da brinu o svetu u kome žive i kao odrasle osobe.

Tekst je napisan u okviru projekta  "Ekološki kutak" koji je sufinansirao grad Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar