'

Protestni skup predstavnika sindikalnih organizacija Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost za Grad Požarevac i Braničevski okrug

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 1.11.2022
0

U Gradskom parku u Požarevcu danas je organizovan protestni skup predstavnika sindikalnih organizacija Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost za Grad Požarevac i Braničevski okrug. Povod okupljanja predstavnika javnog sektora je neraspisivanje javne nabavke o prodaji komadnog uglja od strane Elektroprivrede Srbije, odnosno Ogranka „TE-KO Kostolac“.


Prema recima Dejana Zorka iz Saveza samostalnih sindikata, decenijama unazad postojala je praksa, na osnovu odluke nekadašnje Vlade, da pravo nabavke uglja imaju sindikalne organizacije i Udruženja penzionera.

„Do sada svake godine naše organizacije su učestvovale na tenderima i na taj način je bilo omogućeno da zaposleni u javnim preduzećima i članovi sindikata i njihove porodice obezbede ugalj za predstojeću grejnu sezonu. Ove godine to nije ispoštovano, nije bilo tendera, a svi mi ulazimo u grejnu sezonu bez obezbeđenog uglja“, naveo je Zorko.

Kako kažu iz Sindikata, za sezonsko snabdevanje radnika potrebno je izdvojiti 1% dnevne proizvodnje uglja u TE-KO Kostolac. U ponedeljak, 31. oktobra, upućen je novi dopis Ministarstvu energetike sa zahtevom za prijemom delegacije sindikata kako bi se prevazišao problem isporuke  uglja.

Iz Sindikata dodaju da je “nedopustivo je da se desi energetska humanitarna katastrofa koja će da pogodi najsiromašnije kategorije zaposlenih” i zato apeluju da Ministarstvo energetike hitno primi njihove predstavnike kako bi se obezbedio ugalj za građane Pozarevca.


Vaši komentari
Ostavite komentar