'

Čuvajmo životnu sredinu, jer nam je to važan zadatak

EKOLOŠKI KUTAK
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 4.10.2022
0

Priroda je naše najveće bogatstvo. Nauka dokazuje da vreme koje se provodi u prirodi može da ima smirujući, podmlađujući efekat na naše mentalno i fizičko zdravlje. Da bismo imali koristi od prirode, treba je negovati, paziti i poštovati. Trebamo odvajati i reciklirati otpad, paziti gde bacamo smeće, saditi drveće…


 

 

ZAŠTO NAM JE EKOLOGIJA VAŽNA?

Mi delimo ovu planetu sa još, minimum, par miliona živih vrsta. To nam uskraćuje pravo da uništimo prirodu i životnu sredinu. A naše fabrike, putevi, njive i gradovi u velikoj meri uništavaju i zagađuju životnu okolinu.

Poslednjih godina uvideli smo važnost „EKOLOŠKOG“ načina života i svakim danom sve se više budi svest o očuvanju prirode. Ukoliko vodimo računa i upoznamo koje ljudske aktvnosti štete prirodi možemo  živeti i prirodu koristiti za svoje potrebe, a da istovremeno bitno ne narušimo sklad prirodnih, ekoloških odnosa u njoj.


 


Danas ekologija predstavlja jednu od najznačajnijih prirodnih nauka. Ona dolazi u centar pažnje zbog toga što je čovek svojim negativnim delovanjem zagadio i narušio prostor u kojem se odvija život na našoj planeti. U mnogim delovima sveta ugrožen je opstanak velikog broja biljaka i životinja, a stepen zagađenosti je dostigao toliki nivo da je i opstanak samog čoveka doveden u pitanje.

Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine mališani stiču navike koje će primenjivati do kraja života zato što smo svi mi povezani u jednu celinu.


 


Zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koji sprečavaju ugrožavanje životne sredine s ciljem očuvanja biološke ravnoteže.

Ekološka odbrana je multidisciplinarna i treba da predstavlja trajnu obavezu svih članova društva. Njena multidisciplinarnost proističe iz činjenice da zdravlje, životna sredina i socijalni uslovi predstavljaju kompleks oblasti i problema koji su u stalnoj interakciji.

Briga o životnoj sredini je sa gledišta našeg društva prioritet od sveukupnog značaja za društvo. Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za nivo života stanovništva.


 


Ciljevi zaštite životne sredine su:

Očuvanje i zaštita zdravlja ljudi, celovitosti, raznovrsnosti i kvaliteta ekosistema.

Genofonda životinjskih i biljnih vrsta

Plodnosti zemljišta

Prirodnih lepota i prostornih vrednosti

Kulturne baštine i dobara koje je stvorio čovek

Obezbeđenje uslova za ograničeno, razumno i održivo gazdovanje živom i neživom prirodom

Očuvanje ekološke stabilnosti prirode, količine i kvaliteta prirodnih bogatstava

Sprečavanje opasnosti i rizika po životnu sredinu

 

 


Porodica kao zajednica roditelja i dece ima veliku ulogu u formiranju ekološke svesti kod dece. Ona je prva socijalna sredina sa kojom dete stupa u kontakt i od porodice mnogo zavisi kakve će socijalne navike dete usvojiti od roditelja i kakav će njegov stav kasnije biti prema okolini i prirodi.

Puno se danas govori i piše o ekologiji, zdravim stilovima života, unapređenju zdravlja, neophodnosti podizanja svesti međutim, većina to ne postavlja kao svoje lične principe kojima se rukovodi u svim sferama života.

Zapitajmo sebe da li smo ekološki kulturni, kakva je naša svest i da li stvaramo sklad u sebi i oko sebe?

Ekolološka kultura je deo opšte kulture, poseban ljudski kvalitet odnosa prema samom sebi, prema prirodi i životnoj sredini, kvalitet odnosa prema drugom čoveku kao vrednosti.

Današnja potrošačka kultura zanemaruje vrednosti kao što su jednostavan život, održivo korišćenje resursa, solidarnost, socijalnu odgovornost, uvažavanje, stvaranje za zajedničko dobro jer se izgubila vrednost - živeti u skladu sa sobom i okolinom.

Da li je za nedostatak ekološke kuluture odgovorna neinformisanost i nedovoljna svest o tome pitali smo nastavnicu geografije u OŠ “Sveti Sava” u Požarevcu koja je rekla da je važno istaći da su ekološka svest i ekološka kultura povezane.

“Kao što prvo naučimo slova u školi, tako moramo prvo i naučiti....kako da se ohodimo i sa ekogijom. Đacima možda i nema ko da ukaže na važnost reciklaže i odvajanja otpada, kao i na koliko je važno čuvati našu okolinu ali zato smo svi mi tu, nastavnici, profesori, lokalna zajednica, udruženja i mediji, koji treba da daju prave informacije đacima, kako bi oni mogli da nastave da čuvaju I neguju životnu sredinu”.


 


Na kraju ono što nam mora biti na pameti jeste da moramo da čuvajmo životnu sredinu, jer nam je to bitan zadatak!

Tekst je napisan u okviru projekta "Ekološki kutak" je sufinansirao grad Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 


Vaši komentari
Ostavite komentar