'

Čuvajmo životnu sredinu, jer nam je to važan zadatak

EKOLOŠKI KUTAK
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 4.10.2022
0

Priroda je naše najveće bogatstvo. Nauka dokazuje da vreme koje se provodi u prirodi može da ima smirujući, podmlađujući efekat na naše mentalno i fizičko zdravlje. Da bismo imali koristi od prirode, treba je negovati, paziti i poštovati. Trebamo odvajati i reciklirati otpad, paziti gde bacamo smeće, saditi drveće…


 

 

ZAŠTO NAM JE EKOLOGIJA VAŽNA?

Mi delimo ovu planetu sa još, minimum, par miliona živih vrsta. To nam uskraćuje pravo da uništimo prirodu i životnu sredinu. A naše fabrike, putevi, njive i gradovi u velikoj meri uništavaju i zagađuju životnu okolinu.

Poslednjih godina uvideli smo važnost „EKOLOŠKOG“ načina života i svakim danom sve se više budi svest o očuvanju prirode. Ukoliko vodimo računa i upoznamo koje ljudske aktvnosti štete prirodi možemo  živeti i prirodu koristiti za svoje potrebe, a da istovremeno bitno ne narušimo sklad prirodnih, ekoloških odnosa u njoj.


 


Danas ekologija predstavlja jednu od najznačajnijih prirodnih nauka. Ona dolazi u centar pažnje zbog toga što je čovek svojim negativnim delovanjem zagadio i narušio prostor u kojem se odvija život na našoj planeti. U mnogim delovima sveta ugrožen je opstanak velikog broja biljaka i životinja, a stepen zagađenosti je dostigao toliki nivo da je i opstanak samog čoveka doveden u pitanje.

Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine mališani stiču navike koje će primenjivati do kraja života zato što smo svi mi povezani u jednu celinu.