'

Savetovanje „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“ danas u Požarevcu

EKOLOŠKI KUTAK
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 28.09.2022
0

Savez društava inžinjera i tehničara grada Požarevca i Inženjerska komora Srbije, regionalni centar Požarevac danas u Požarevcu organizuju savetovanje „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“.

 

 

Kako je istakla predsednica SDIT Požarevac, Tijana Perić, diplomirani inženjer rudarstva i rukovodilac Sektora za IMS u kostolačkom ogranku EPS-a, ovo je deseto savetovanje po redu i danas biće predstavljeni radovi, koji su bazirani na nauci, struci ali i na praksi i sopstvenom iskustvu.




U usmenim saopštenjima radova koji su publikovani u zborniku, istaknuti i specijalizovani stručnjaci predstaviće radove koji praktično reprezentuju različite aspekte i segmente energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Zbornik je prikladan vodič za sve one koji žele da se upoznaju sa sadašnjim stanjem korišćenja OIE i trendovima projektovanja i izgradnje tehničkih sistema za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, kao i dostignućima u oblasti energetske efikasnosti, kazala je Tijana Perić.


Program savetovanja:

- Praktična realizacija energetskog pretvarača sa korekcijom faktora snage u cilju uvećanja energetske efikasnosti ulične LED rasvete.

- Pelet kao energet u sistemima centralnog grejanja i aspekt „energetska efikasnost“.

- Primena superkondezatora u energetskim efikasnim sistemima napajanja

- Razvoj alternativnoh oblika energije

- Termovizijska ispitivanja AC razvoda krovne solarne elektrane 500 kw fabrike „Gruner“- Vlasotince

- Primena halojzitnih nanotuba u skladištenju energije

- Održivost ekosistema sa aspekta uloge zelene i plave vode

- Prezentacija po pozivu

- Male solarne energije od ideje do realizacije


 


Savetovanje otvorio je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, koji je istakao da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije važna tema za grad Požarevac i sve građane, već čitavu deceniju, nevezano za aktuelnu energetsku krizu koja preti čitavom svetu.

„Naši napori da napravimo pomake na tom polju kreću se od unapređenja toplotne izolacije po gradskim i školskim ustanovama do aktuelnog Javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičkih kuća, stanova i stambenih zgrada. Nemam ni najmanju dilemu da će zaključci sa ovog savetovanja pomoći i uveliko doprineti pomaku na ovom polju, jer put energetske efikasnosti u danima, mesecima i godinama pred nama, jeste jedini koji garantuje stabilnost sistema“, rekao je Pavlović.




Predsednik Organizacionog odbora savetovanja Milutin Stanković podsetio je da je još 1983. godine organizovano prvo savetovanje o mogućnostima korišćenja solarne energije, da bi se od 2007. godine u kontinuitetu držala savetovanja na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Takođe, u periodu od 2013. do 2019. godine organizovano je sedam sajmova energetske efikasnosti.

Tekst je napisan u okviru projekta "Ekološki kutak", koji je sufinansirao grad Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Vaši komentari
Ostavite komentar