'

Građani uglavnom biraju najnižu osnovicu za samostalno uplaćivanje doprinosa za PIO

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: biznis.rs
Pet, 12.08.2022
0

U slučaju da vam nedostaje radni staž ili nemate nikakvo osiguranje kojem bi vam donelo pravo na penziju kad za to dođe vreme, možete se sami uključiti u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Prema poslednjim podacima trenutno je u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO uključeno 20.824 lica, navodi se na sajtu biznis.rs.


 


Iz Fonda PIO za Biznis.rs kažu da staž osiguranja ostvaren po osnovu samostalne uplate doprinosa, predstavlja penzijski staž uz pomoć koga se ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Ovaj način osiguranja je uveden 2003. godine.

Od tada do danas oko 300.000 lica je koristilo ovaj vid obaveznog osiguranja, neko mesec dana, a neko 15 ili više godina.

 

Oni koji se jesu uključili u obavezno osiguranje i uplatili doprinose, ne mogu da traže povraćaj sredstava u slučaju da ostvare neka druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Sa druge strane, sigurno je da se isplati uključenje u obavezno osiguranje i samostalno plaćanje doprinosa, ako se time pre dobija penzija, nego da se čeka ispunjenje starosnih uslova.

Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno PIO osiguranje, možete izabrati jednu od 13 ponuđenih osnovica na koju se plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. U toku trajanja osiguranja odabrana osnovica se može na zahtev promeniti u višu ili nižu.

Takođe, iz Fonda PIO kažu da zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje se može podneti lično u Fondu PIO, putem pošte ili elektronski preko e-Šaltera.

Detaljnije pročitajte OVDE. 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar