'

Poljoprivrednici nezadovoljni posle sastanka, večeras o nastavku protesta

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Beta
Čet, 11.08.2022
0

Poljoprivrednici su nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste, izjavio je agenciji Beta potpredsednik udruženaj poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca Milan Marković.
"Samo jedan naš zahtev je ispunjen - da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku", kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

"To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto", rekao je Marković.

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja "Stig".

Njihovi zahtevi su i moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Zatražili su i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne.

Poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali juče od 8.00 do 14.00. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz udruženja "Stig".

Vlada Srbije poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika

Vlada Srbije je danas poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na sastanku u kojima piše da će izvoz ulja biti u potpunosti slobodan, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako navodi portal, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.

Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.

Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).

Za poljoprivrednike koji su učestvovali u blokadama prethodna dva dana je jedini prihvatljiv odgovor Vlade na njihove zahteve da izvoz poljoprivrednih proizvoda bude slobodan, pa će večeras odlučiti da li će nastaviti proteste. 

Vaši komentari
Ostavite komentar