'

Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac

OKRUG
Autor: Hit2
Izvor: foto Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac
Ned, 10.07.2022
0

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac medijima je uputio saopštenje koje prenosimo u celosti.
Tokom 11 godina vlasti ovog lokalnog režima slušali smo brojna obećanja da će pitanje odlaganja komunalnog otpada u Požarevcu biti rešeno, da će se napraviti reciklažni centar, da će se sačuvati zdravlje građana ali i životna sredina. Umesto toga, svedoci smo da se otpad protivno zakonu godinama odlaže na deponiji kojoj je davno istekao rok, dok česti požari ugrožavaju zdravlje građana, a od reciklažnog centra ništa.

Danas, ponovo bez ozbiljne javne rasprave, bez komunikacije sa građanima, ali pre svega bez učešća stručnjaka, obavijena velom tajne a uz neviđenu bahatost, lokalni režim donosi odluku o određivanju lokacije za izgradnju regionalne deponije u ataru sela Kličevac.

Meštani Kličevca i okolnih sela su zabrinuti, a kako i ne bi bili kada znaju da je odluka doneta naprečac od strane lokalnog režima koji je odavno izgubio kontakt sa građanima koji mu služe kao glasačka mašina koja se ne pita ama baš ništa.

Uzalud to što stručna javnost ukazuje da je potes gde je predviđena izgradnja deponije arheološki lokalitet, uzalud apeli da se ne uništavaju stiška polja u doba nestašice hrane, uzalud vapaji meštana koji strahuju šta će ustvari biti izgrađeno i hoće li biti ispoštovani ekološki standardi.

I taman kada smo očekivali da će gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović koji je kako sam reče od 14 godine u politici imati razumevanja i makar saslušati meštane i još jednom preispitati svoju odluku da u sred Stiga gradi deponiju, ponovo smo imali prilike da vidimo bez ikakvog pokrića netolerantan odnos prema svakome ko misli drugačije i ne podržava na blanko njegove ideje.

Otuda se Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac oštro suprotstavlja ovakvom načinu donošenja važnih odluka i ovim podržava meštane Kličevca i okolnih sela u nastojanjima da sačuvaju svoje obradivo poljoprivredno zemljište, te da im se životno okruženje dodatno ne zagađuje, a gradonačelnika i gradsku vlast pozivamo da građanima odgovore koje je obrazloženje struke za izgradnju regionalne deponije na ovoj lokaciji? Da li se razmatrala još neka lokacija na kojoj izgradnja ovakvog postrojenja ne bi nikoga ugrožavala? Koje su garancije da deponija neće proizvoditi štetne posledice po zdravlje meštana Kličevca i okoline i po njihove

obradive površine? Koje su garancije da neće biti ugroženo vodoizvorište koje se nalazi u blizini ove lokacije?

Kako je gradonačelnik Požarevca poručio meštanima ovih sela da mogu da protestuju jer imaju pravo na to, obaveštavamo ga da građani isto tako imaju pravo i na transparentne odluke vlasti, kao i na odgovore na sva ona pitanja koja su od opšteg interesa, a njegova obaveza je da ne izbegava odgovornost i da uz obra zloženje struke pruži građanima odgovore na ova važna

pitanja.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac je svojim programom predvideoekološki prihvatljiva rešenja za odlaganje komunalnog otpada, navodi se u saopštenju. 

Vaši komentari
Ostavite komentar