'

Radno na Površinskom kopu „Drmno“ - završen remont ugljenog sistema

DRUŠTVO
Autor: HIT
Izvor: „Energija Kostolac“
Uto, 28.06.2022
0

Važna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva, rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.




Remont ugljenog sistema na površinskom kopu „Drmno“ završen je 2. juna i počela je proizvodnja uglja za kostolačke termoelektrane. Svi poslovi na remontu osnovne rudarske mehanizacije i opreme angažovane na PK „Drmno“ odvijaju se bez problema, uz primenu propisanih mera zaštite i bezbednosti radnika na radu. Radi se od početka aprila i do sada je završen remont četvrtog jalovinskog rudarskog sistema za otkopavanje jalovine, kao i ugljenog sistema.

Remont osnovne rudarske mehanizacije, opreme i postrojenja na ugljenom sistemu u koordinaciji sa elektranama ogranka „TE-KO Kostolac“ trajao je od početka maja do 2. juna. Ceo maj bio je rezervisan za otklanjanje uočenih nedostataka na bagerima koji rade na iskopovanju uglja, samohodnim transporterima, kao i transporterima s trakom. U isto vreme remontovana su postrojenja i oprema na drobilani, dopremi, deponiji, raspodelnom bunkeru, kao i na četiri transportera na veznom sistemu kojima se ugalj transportuje prema kostolačkim termoenergetskim kapacitetima.



– Značajna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva – rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.
Posle remonta biće modernizovana tri transportera na kopu i jedan na veznom transporteru prema TE „Kostolac A“. Ostali transporteri na veznoj liniji biće modernizovani do narednog remonta, ukoliko se ukaže prilika, ili tokom naredne remontne sezone.


– Poslove na remontima obavljaju, kao i dosad, specijalizovane ekipe radnika za popravku rudarskih mašina iz PRIM-a, radnici službi održavanja kopa „Drmno“, kao i zaposleni „Kosovo Obilića“. Sve aktivnosti su završene na ugljenom sistemu i on je počeo proizvodnju. Posla je bilo mnogo, a vremena malo i uz mnogo truda poslovi su završeni u planiranom roku – rekao je Jevtić.

Bojan Jevtić



Na remontu rudarske mehanizacije za iskopavanje uglja PRIM je angažovao 65 radnika, koji su bili raspoređeni na poslovima opravke tri rotorna bagera, isto toliko bandvagena i tračnih transportera.
Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije, rekao je da se svaki dan radilo u režimu od sedam do 19 časova kako bi se na vreme završili planirani poslovi i stvorili uslovi da početkom juna počne proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“.


– Imamo redovnu komunikaciju s ljudima Površinskog kopa „Drmno“, redovno se održavaju sastanci, tako da se svi izazovi zajedničkim snagama uspešno prevazilaze – rekao je Milošević.
Posle remonta ugljenog sistema sledi remont trećeg bager – traka – odlagač sistema (BTO).

Dragan Milošević



                                                                                                                                                                                                           Bez problema
Imamo dobre uslove za rad. Sve mašine su grupisane na jednom platou dimenzija 200x50 metara, tako da nema praznog hoda i potpuno su iskorišćeni dizalice, rovokopači i druga mehanizacija koja je angažovana za realizaciju remontnih poslova. Radovi se dobro odvijaju - rekao je Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije.

Vaši komentari
Ostavite komentar