'

“Homoljski motivi” čuvaju tradiciju i običaje kučevačkog kraja

LEPO LICE KUČEVA
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 13.06.2022
0

Ovogodišnja manifestacija, 54. Homoljski motivi, održana je od 1. do 4. juna i obeležili su je brojni kulturni sadržaji. Glavni, a ujedno i završni dan manifestacije, počeo je defileom učesnika glavnim gradskim ulicama. Centralni deo programa, po tradiciji, bio je koncert narodnih umetnika održan na platou ispred Centra za kulturu.


 

                                                        foto: screenshot

Tradicija nalaže da goste i učesnike najpre pozdravi Vrhovni pastir. Ove godine to je bio dramski umetnik Lepomir Ivković 

Nakon govora i zvaničnog otvaranja manifestacije, na bini su se redom predstavljali članovi kulturno-umetničkih društava sa svojim specifičnim pesmama i igrama.

 

Glavni dan manifestacije obeležilo je i ispiranje zlata na reci Pek. Demonstracija ispiranja zlata je bez sumnje izazvala najveću pažnju.

Jedan od najposećenijih programa manifestacije su i „Zlatne ruke“, izložba starih zanata i narodnih rukotvorina, tradicionalnih specijaliteta, sira i meda homoljskog kraja. Ovde se mogla probati plašinta, specijalitet vlaške kuhinje ili saznati kako se pravi vurda, tradicionalno jelo istočne Srbije. Bilo je ovde svega: homoljskog sira, proje, kačamaka, sarmica i kiselog ovčijeg mleka.


 

                                                        foto: YT screenshot

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva osnovana je 1968. godine.

Ovo je jedna od najstarijih kulturno – turističkih manifestacija u Srbiji.

Na smotri se prikazuje izvorna narodna igra i pesma, i narodni običaji Zvižda i Homolja, kao i drugih krajeva Srbije.


 

                                                         foto: YT screenshot

Smotra narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi” su najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji.

Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – ,,Vukova nagrada’’ I Turistički cvet Srbije. 

 

Smotra narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi” prvi put je održana početkom maja meseca 1968. godine.

Ideja grupe lokalnih entuzijasta koji su se okupili na ovom poslu, bila je da se bogatsvo narodnih običaja, igre, pesme, svirke, narodnih nošnji, prikaže na pozornici i na taj način sačuva od zaborava.


 

                                                         foto: YT screenshot

Najznačajniji deo programa Smotre je Koncert narodnih umetnika, zatim koncert "Dečje stvaralaštvo", kao i niz tradicionalnih programa kao što su Prodajna izložba homoljskog sira i meda, Demonstracija ispiranja zlata na obali Pek, Takmičenje „Zlatne ruke“, Bazar starih zanata, razne izložbe, promocije, koncert itd.

Po ugledu na „Homoljske motive” u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu ostala jedinstvena i po kvalitetu i po broju učesnika. Na „Motivama” nastupaju narodni umetnici iz svih krajeva Srbije.

U okviru programa Homoljskih motiva posetioci su mogli da saznaju više o starim zanatima, da pogledaju mnogobrojne izložbe slika vrsnih umetnika i da kroz mnogobrojne sadržaje upoznaju tradiciju i običaje ovog kraja.

Tekst je napisan u okviru projekta “Lepo lice Kučeva”. Projekat je sufinansirala opština Kučevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar