'

Današnji dan se u SFRJ slavio kao Dan mladosti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: politika.rs, foto YTscreenshot
Sre, 25.05.2022
0

Današnji datum je nekada u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, poseban praznik, koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.
Hiljade mladih ljudi iz cele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti.

Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje.

Obilazila je čitavu Jugoslaviju, a kulminacija je bio slet, na tadašnjem Stadionu JNA, gde je predavana Josipu Brozu Titu, podseća Tanjug.

Svake godine su menjena polazna mesta, rute, i oni koji su štafetu predavali predsedniku.

Iako 25. maj nije u stvarnosti bio rođendan Josipa Broza Tita, bio je to zapravo 7. maj, on je bio prihvaćen kao datum proslavljanja.

Od Drugog svetskog rata 25. maj obeležavan je kao rođendan maršala Tita, da bi počev od 1957. godine, upravo na njegovu inicijativu, bio nazivan Danom mladosti.

Štafete, ukrašene palice, tada nazivane „Titova štafeta”, koje su najčešće nosile i nekakvu poruku, a u svakom slučaju imale simbolički značaj, menjale su izgled i formu.

Detaljnije pročitajte OVDE. 


Vaši komentari
Ostavite komentar