'

Kučevljani uvek spremni da predstave svoje bogatstvo

LEPO LICE KUČEVA
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 13.05.2022
0

Opština Kučevo je ove godine imala uspešnu prezentaciju na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom od 24. do 27. marta.

 


Turistička organizacija Kučevo je ove godine posetiocima Sajma predstavila ponudu primamljivu svima koji su željni dobrog odmora i novih turističkih avantura. Zabeležena je izuzetna posećenost štanda.

Opština Kučevo slovi za prestonicu srpskog speleološkog turizma.

Kao i u ostalim opštinama Braničevskog okruga, i u opštini Kučevo nedostaju smeštajni kapaciteti.

U protekle dve godine, na teritoriji opštine Kučevo zabeležen je veliki broj poseta turista iz raznih krajeva zemlje.


 


Na sajmu akcenat je stavljen na seoski turizam, ali i na promociju manifestacija i Kulturno umetnička društava.

 

Ono što su u muzičkom smislu „Carevčevi dana“ za Veliko Gradište, to je Festival „Truba Miroslava Mileta Matušića“ za Kučevo.

U Kučevu se u jula mesecu održava festival «Truba Miroslava Mileta Matušića», u spomen na čuvenog homoljskog trubača, koji je, iako samouk, važio za nekrenisanog cara trube.


Festival «Truba Miroslava Mileta Matušića», pokrenut 2006. godine, ranije je bio sastavni deo «Homoljskih motiva», ali se od 2015. godine održava kao samostalna manifestacija. Raspevane melodije u koje je smeštena čitava magija istočne Srbije koja nas i danas opčinjava, ostaće sačuvane zahvaljujući Miroslavu Miletu Matušiću.

Za života od trubača prozvan je carem trube, svojim darom pozlatio je pesmu ovog kraja i proslavio Kučevo. U prvim godinama „Homoljskih Motiva“ smotre narodnog stvaralštva u Kučevu, osnovane 1968. godine Mile i njegov orkestar bili su nezamenljivi. Pod njegovom veoma strogom rukom i još strožijim uhom u sjajne muzičare su izrasla ne samo njegova deca, već i danas poznata imena naše narodne muzike – Izvorinka Milošević, Gordana Stojićević, Slobodan Lekić, Staniša Paunović, Svetlana Arsić, kao i frulaši Velja Kokorić i Tihomir Paunović.


Mile Matušić bio je car trube. Tako su o njemu mislile njegove kolege – trubači. Njegovoj slavi nije kumovala Guča. Na dragačevskom saboru trubača se nikada nije pojavio kao takmičar, odlazio je samo kao gost. Po mnogima on tamo ne bi ni imao rivala, unapred bi se znalo kome pripada „Zlatna truba“. Miroslav Matušić je poslednje godine svog života proveo u Rabrovu gde je živeo sa svojom drugom suprugom. Svirao je do pred samu smrt, ponekad i sa orkestrom svoga sina Velizara. Umro je 13. aprila 1991. godine. Sahranjen je na groblju u Kučevu.


Kao što se to dogodilo i velikom umetniku Carevcu, i Mile Matušić je iza sebe ostavio samo jedan album i kasetu gde se našlo 12 srpskih narodnih i 9 vlaških pesama.

Ovaj album karakterišu retko trubačko majstorstvo i vrhunska interepretacija. Bio je savršeni tehničar čija je truba govorila, čarobnim, nestvarnim zvukom.


Centar za kulturu „Dragan Kecman“ Kučevo, pod različitim nazivima, poslednje četiri decenije nosilac je svih kulturnih dešavanja u gradu i na području cele opštine Kučevo.

Ustanova je organizator Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi„ i Međunarodnog festivala televizijskog etnološkog filma – FESTEF.

Od bitnijih programa koja se održavaju svake godine izdvajamo organizaciju ili suorganizaciju manifestacija: Pozorišne svečanost „Žanki u čast“ u Rabrovu, Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva, Takmičenje sela opštine Kučevo, Opštinsko takmičenje recitatora.

U redovne aktivnosti Centra ubrajaju se rad Folklornog ansambla, Amaterskog pozorišta, Dečjeg hora „Ivan i njegovi klinci“ i Likovnog kluba. 

Tokom godine Ustanova organizuje radionice, likovne izložbe, književne večeri, koncerte, tribine, pozorišne predstave i druge programe, kako amaterskih, tako i profesinalnih stvaralaca.

Takođe, prostor Centra za kulturu koristi se za svečanosti, programe i aktivnosti drugih ustanova i organizacija.

Tekst je napisan u okviru projekta “Lepo lice Kučeva”. Projekat je sufinansirala opština Kučevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Vaši komentari
Ostavite komentar