'

VUČIĆ: Postaraću se da Srbija nastavi da napreduje

IZBORI 2022
Autor: Hit2
Izvor: www.sns.org.rs,foto: YT sreenshot
Pon, 4.04.2022
0

Predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate današnjih izbora, i da se Srbija dramatično pomerila u desno.  Najavio je da će lista koju je predvodio voditi računa prilikom formiranja Vlade i da neće ulaziti u saradnju sa onima koji su na neodgovoran način zloupotrebljavali situaciju, navodi se na sajtu www.sns.org.rs. 

 


Najavio je da će lista koju je predvodio voditi računa prilikom formiranja Vlade i da neće ulaziti u saradnju sa onima koji su na neodgovoran način zloupotrebljavali situaciju.

"Srbija će morati da se opredeli kako i na koji način ide u budućnost. Nemam nikakve sumnje i iluzuje da će se razgovarati sa svim političkim faktorima čak i sa onima koje deluju da su najudaljeniji od nas", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da oni, kojima je sve lako u izbornoj kampanji, nastave da se bave lagodnom politikom, ali neće imati mesta u Vladi Srbije, a to važi i za gradsku skupštinu i vlast.

 

Preneo je da je na izborima izašlo 3.840.000 ljudi, ogroman broj, najveći u poslednje vreme.

Vučić je rekao da je gotovo svuda sve proteklo u najboljem redu i miru, sem nepotrebnih i besmislenih tenzija oko nevažnih stvari, zato što je neko želeo da napravi probleme gde je suštinski sve proteklo u najboljem redu.

Osvrnuo se na navodne nepravilnosti objasnivši da kada neko nosi spiskove to su spiskovi sigurnih glasova, ljudi za koje se misli da će glasati za njih.

Kada je reč o komisiji koja obilazi bolesne, rekao je da se o njoj odlučivalo danas u 11 sati, a ne pre 48 sati.

Vučić je rekao da je zadovoljan što su građani izašli u tolikom broju i potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva.


Srpska napredna stranka 44 odsto glasova, uz Savez vojvođanskih Mađara samostalna vlada


Vučić je izjavio da je prema podacima te stranke, lista koju predvodi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila 44 odsto glasova, što je oko 142-125 mandata u parlamentu.

Vučić je, u obraćanju medijima u izbornom štabu, rekao da su njihovi podaci nešto kompletniji nego što je slučaj sa Cesidom i Ipsosom, jer imaju rezultate svih 20.000 birača sa Kosova i Metohije, kao i najveći deo glasova iz inostranstva.

 

Po tim podacima koja je izneo, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", osvojila je 44 odsto glasova, tačnije 43,95 odsto, "Ujedinjeni za pobedu Srbije" - 13,6 odsto, a lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 11,4 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 5,3 odsto, Moramo 4,7 odsto, Zavetnici i Dveri po 3,8 procenata, a Radikali i Suverenisti 2,2 odnosno 2,3 odsto.

Lista "Boris Tadić - Ajmo ljudi" osvojila je 1,6 odsto, a SVM 1,55 odsto, "Zajedno za Vojvodinu" 0,65 odsto, Albanska dolina 0,3, dok je 0,5 odsto osvojila Stranka pravde i pomirenja.


U mandatima to znači da će lista oko Srpske napredne starnke imati 124-125, odnosno da je većina za samostalan sastav Vlade na ivici, ali da sa SVM, naprednjaci već imaju više nego dovoljno za samostalnu Vladu.

Dodao je da lista čiji je nosilac u gradu Beogradu ima bolji rezultat od rezultata parlamentarnih izbora u Beogradu.

  Osvojio sam oko 60 odsto glasova, pobedio u prvom krugu


Vučić je saopštio da je, prema podacima njegove stranke, na do sada obrađenom materijalu, on osvojio između 59,9 i 60,1 odsto.

 Vučić je rekao da je Zdravko Ponoš osvojio 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9 odsto, a Milica Đurđević Stamenkovski 4,5 odsto.

 Za nijansu manje, 4,4 odsto osvojio je Boško Obradović, Biljana Stojković 3,15 odsto, Branka Stamenković 2 odsto i Miša Vacić 0,9 procenata.

 "Ja sam osvojio 59,9 do 60,1 odsto glasova", rekao je Vučić i dobio veliki aplauz stranačkih kolega, jer takav rezultat znači pobedu u prvom krugu.

 Vučić je rekao i da je nešto manji broj nevažećih listića na predsedničkim nego na parlamentarnim izborima.

 

U prvom krugu sam dobio 2,245 miliona glasova

 

Vučić je izjavio da je dobio 2,245 miliona glasova, što je daleko više nego što su u prvom krugu dobijali predsednički kandidati u Srbiji.

"Ponosan sam na činjenicu što sam uspeo da uradim nešto što niko nije nikada u Srbiji uspeo", rekao je Vučić i dodao da su Tomislav Nikolić i Boris Tadić u prvom krugu predsedničkih izbora imali oko 950.000 i 850.000 glasova.

Vučić je rekao da je to velika razlika i dodao:

"Takođe to pokazuje da ću, ono zbog čega sam neobično ponosan, posle Nikole Pašića verovatno biti Srbin koji je najduže bio na vlasti u našoj zemlji".

Vučić je rekao da to ne kaže da bi se hvalio tom činjenicom već zato što je ponosan pred narodom, čije poverenje mu je to omogućilo.

Zahvalio je i našem narodu na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj i naveo da je od Srba sa Kosova i Metohije dobio više od 90 odsto glasova, a od naroda iz Srpske gotovo 90 odsto glasova.

Istakao je da je pred Srpskom naprednom strankom da se potrudi da uradi još mnogo važnih stvari.

Vučić je rekao da su lista SNS i Dragana Đilasa zbog žestokih međusobnih borbi pretrpele udare od onih koji su bili sa strane i koji su iz lagodne pozicije sticali poene na račun toga.

"Kada se bude videlo ko će da formira Vladu, onda će biti jasno ko je dobitnik ili gubitnik", naglasio je Vučić.

Poručio je da želi da se nastavi modernizacija naše zemlje, da se i dalje vodi računa o privlačenju stranih direktnih investicija, da se čuva mir i stabilnost.

Postaraću se da takvu Vladu formiramo da Srbija nastavi u tom smeru da se kreću, a pred nama su brojni izazovi, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu i da nastavi svoj evropski put, ali da ne rušimo dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima.

Vučić je rekao da se vlast neće dodvoravati biračima po svaku cenu već će raditi ozbiljan i odgovoran posao, pa neka narod sudi o delima.


 


Imaćemo veoma stabilnu Vladu

 

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija imati veoma stabilnu Vladu.

Na pitanje da li izborni rezultati znače da će Srbija dobiti stabilnu Vladu, Vučić je poručio - veoma stabilnu i čvrstu.

Izrazio je nadu da će Srpska napredna stranka imati samostalno do 126 poslanika, ali da će se to znati za pola sata ili sat vremena.

"Nemamo nikakvih problema sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), imamo najbliže moguće odnose, pa ćemo imati u svakom slučaju apsolutnu većinu", poručio je Vučić.

Onima koji su rušili Srbiju govoreći o tome kako će da naprave diverzifikaciju, sada neka nastave da se čude kako evropska Srbija nema dvotrećinsku većinu.


Srpska napredna stranka će biti najveći deo buduće gradske Vlade

 

Vučić je rekao da će Srpska napredna stranka biti najveći deo i buduće gradske Vlade, ali da hoće da sačeka konačne rezultate.

"U Beogradu ima mnogo opcija koje se pružaju, ali da to nije priča koja će se znati za dan, pet ili 20. I tu će SNS biti najveći deo i buduće gradske vlade. Da sačekamo do kraja, ne bih želeo da prejudiciram", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srpska napredna stranka obradila već 85 posto biračkih mesta za parlamentarne i predsedničke izbore i najavio da će sutra imati kompletne rezultate i da će ih saopštiti kakvi jesu, kao i da kod njih nema grešaka.

"Želim da čestitam svim protivnicima i da se zahvalim mojoj Srpskoj naprednoj stranci  koju beskrajno volim", rekao je Vučić i takođe zahvalio SPS i SVM i svima drugima koji su ga podržali.

Vučić je dodao da ako se uporede biračka mesta, a ne samo brojevi mnoge stvari bi bile jasnije.

"Videli biste čudne stvari ko je i za koga glasao", naveo je Vučić.

Vučić je čestitao istraživačima po pitanju preciznih podataka za predsedničke izbore.

"Čestitam i građanima, a da li ćemo biti snažniji što smo ovako udesno otišli... Nadam se da će SNS čuvati krmu broda, da ne odemo suviše u desnu stranu, jer i to nosi opasnosti", ukazao je Vučić.

Vučić se poklonio pred građanima Srbije uz objašnjenje da to čini, kako je rekao, veliko hvala svima koji su ga podržali.

Zahvalio je i novinarima na korektnosti i na onome što su činili i radili u kampanji.

 

Mi smo pobedili sa velikom razlikom

 

Vučić je istakao da je ta koalicija na današnjim izborima pobedila sa velikom razlikom.

Na konstataciju novinara da svi pričaju da će lider SPS-a Ivica Dačić biti budući premijer, Vučić je odgovorio: "neka svi pričaju".

"Pogledajte o čemu mi govorimo. Pričamo o listi koja je dobila četiri puta više glasova od nekoga, ne četiri ili 14 odsto više. Ja sam dobio 43 odsto od ukupnog glasačkog tela. Imamo više od 30 odsto u odnosu na drugoplasiranog. Razumete li o kakvoj razlici govorimo?“, objasnio je Vučić.

Zbog toga će, naglasio je, večeras Ana (Brnabić) i Marija (Zdravković), Jelena (Begović) i Dana (Grujičić) otvoriti šampanjac.

"Dame će večeras otvoriti šampanjac. Veliko hvala svima, trudiću se da se borim za Srbiju, da uradim sve da naša zemlja ide napred", rekao je Vučić.


  


Za dobre odnose sa Hrvatskom, radujem se Zigmanovu u parlamentu

 

Vučić je izjavio da Srbija želi još bolje odnose sa Hrvatskom i da će dati sve od sebe da se takvi odnosi razvijaju, dodajući da se raduje što je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov biti poslanik u narednom sazivu Skupštine Srbije.

Na pitanje novinarke iz Hrvatske kakvu će politiku prema Hrvatskoj da vodi u novom mandatu, rekao je da niko ne može da mu pronađe nijednu lošu ili tešku reč o Hrvatskoj, ali da se u tamošnjim medijima svakog dana pojavljuju na stotine tekstova "ad hominem" protiv njega.

"Smejao sam se tome, jer razumem šta je to politika, da nekima ne odgovara snažna Srbija. Srbija će biti još snažnija i jača. Želimo snažnije i bolje odnose sa Hrvatskom i daću sve od sebe da takve odnose napravimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da se tu podrazumeva da se poštuju sve razlike.

"Mi od vas ne tražimo da nam se izvinjavate, ne tražite od nas da se izvinjavamo, nego ako možemo da gledamo u budućnost i kako da rešavamo probleme", rekao je Vučić.

Na pitanje da li mu je drago što će Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji se našao na listi "Zajedno za Vojvodinu", biti u parlamentu, Vučić je odgovorio potvrdno.

"Neobično mi je drago što će Žigmanov biti u parlamentu. Lično ga poznajem i to je vest koja me je obradovala", rekao je Vučić.

Možda je tu, kaže, pitanje da li je to fer, imajući u vidu da je tu listu podržala jedna veća politička stranka, a ne samo manjinski glasovi, ali da je to svakako pitanje izbornog sistema.

"I na nama je da te anomalije sistema rešimo, a što se njega tiče, ili nekog drugog predstavnika hrvatskog naroda, mogli su da budu i kod nas na listi, ili na nekoj drugoj, to nije problem", rekao je Vučić.

Na pitanje o odnosima sa Crnom Gorom, te smatra li se odgovornim za trenutne odnose, Vučić je odgovorio da on "ćuti kao zaliven", i nije sedam meseci izgovorio te dve reči - Crna Gora.

"Šta ste čuli osim što me svaki dan vređaju, kako hoću nešto da osvojim, a da im ni ime državne nisam pomenuo, ni u šta se nisam mešao, ne znam ni kad će, ni ko će u novu vladu... U čemu je problem? Ali, ako vam je tako lakše, razumem da je nekima u regionu Srbija kriva u svemu, ali ja tu vrstu generalne krivice nikad neću da prihvatim", rekao je Vučić.

Pre nego što je postavila pitanje, hrvatska novinarka je čestitala Vučiću na postignutom rezultatu na predsedničkim izborima, na šta se on zahvalio i upitao je da li je to dobar rezultat, a dobio odgovor - "odličan".

"Kad vi iz Hrvatske kažete da je odličan...", našalio se Vučić.

 

RIK nikad ne izađe odmah sa rezultatima

 

Vučić je izjavio da Republička izborna komisija nikad ne izlazi u javnost odmah sa rezultatima izbora već to uradi u zakonskom roku, kao i da je tako bilo u svim izborima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara N1 kako komentariše to što je RIK večeras nestala i da li se oseća kao predsednik RIK-a pošto on saopštava izborne rezultate, a ne institucija i da li je Srbija pokazala da večeras nema nijednu instituciju.

Takođe, upućeno mu je pitanje otkud to da je u kampanji "izlazio" iz friždera i da li ga je sramota zbog toga pošto puno ljudi jedva sklapaju kraj sa krajem i od kada počinje istorija o kojoj govori da je dobio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pošto je Milošević početkom devedesetih godina dobijao i po 2,5 i tri miliona glasova.

Vučić je rekao da je Milošević imao 2,5 miliona glasova, ali sa najmanje 1,5 miliona više ljudi.

Kada je reč o RIK-u i izbornim rezultatima, Vučić je rekao da SNS ima ozbiljan izborni štab i posmatrače na svakom biračkom mestu, koji stranku obaveštavaju o tome kakvi će rezultati biti.

"Niko ne može da napravi rezultate drugačijim", istakao je Vučić.

Naveo je da RIK ima 96 sati vremena i da im se ne žuri da rade u ponoć, ali da će svakako objaviti rezultate u zakonskom roku, kao i da je tako uvek bilo na svim izborima u Srbiji.

Izborne komisije se uvek isto ponašaju, dodao je Vučić i poručio da mora sve da bude u skladu sa zakonom.

Kada je u pitanju frižder u kampanji, Vučić je rekao da je "taj frižder" doprineo da dobije 60 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, a da je Milošević sa 2,540 dobijenih glasova imao osvojenih 53 odsto glasova birača.

Vučić je rekao da je u Vranju dobio čak 75 ili 76 odsto glasova, zato što je urađen auto-put do Vranja, dovedeni investitori, što se gradi drugi deo bolnice, gradski stadion za 8.000 ljudi, da su izgrađeni stanovi za bezbednjake i drugo.

Vučić je naveo da je u Vranjskoj Banji koja se cela obnavlja dobio 85 odsto glasova, kao i da je najviše glasova dobio tamo gde žive siromašni i građani srednje klase, dok nije ubedljivo pobedio tamo gde žive bogati, što dovoljno govori.

Svi ti ljudi znaju koliko smo uradili da bi oni bili manje siromašni, istakao je Vučić i dodao da su pre prosečne plate bila 331 evra, a sada 635 evra...

"Nećete da mi pokvarite raspoloženje, sigurna ruka vas vodi kroz istoriju, osmehnite se", poručio je Vučić.

Pre odgovaranja na pitanja N1 Vučić je rekao da Srpska napredna starnka ne pokazuje bahatost i aroganciju prema tom i sličnim medijima i kada pobeđuje.

"Nikada ne pokazujemo i tu je razlika. Posebno ne pokazujemo kada pobeđujemo. Pokazujemo ponos i prkos kada gubimo. Kada pobeđujemo pokazujemo kako moramo one koji su izgubili da čuvamo kao malo vode na dlanu. Takvi vitezovi moraju da budu, to je suština čojstva", istakao je Vučić.

 

Srbija će čuvati dobre odnose sa Rusijom, i vojnu neutralnost

 

Vučić je rekao da će se Srbija truditi sa sačuva prijateljske i partnerske odnose u mnogim oblastima sa Ruskom Federacijom, ali da će nastaviti i sa politikom vojne neutralnosti.

"Moramo da gledamo šta da radimo po pitanju nafte, predstoje pregovori po pitanju gasa. Nastavićemo sa tim, a ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićemo politiku vojne neutralnosti koja je dobila podršku i nećemo se priključivati nijednom vojnom savezu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinarke iz Rusije o tome kakvi će biti odnosi dve zemlje posle formiranja nove vlade.

Vučić je istakao i da garantuje da niko u Srbiji neće nikada proterati Dostojevskog niti Čajkovskog, navodi se na sajtu www.sns.org.rs.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar