'

U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 9.000 ljudi

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug
Uto, 22.03.2022
0

Broj obolelih od multiple skleroze u Srbiji koji se leče na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) utrostručen je u odnosu na pre dve godine, a trenutno više od 1.100 pacijenata prima najsavremeniju, visoko efikasnu terapiju, poručeno je na današnjem skupu u Beogradu.




Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić koja je prisustvovala skupu posvećenom multiploj sklerozi, rekla je da je u terapijskom lečenju te bolesti u Srbiji napravljen veliki pomak, jer ranije nije bio dostupan gotovo nijedan lek za lečenje pacijenata.

"Država je prepoznala značaj pružanja podrške pacijentima obolelim od multiple skleroze. Ovakve mere i obezbeđivanje lekova najsavremenijih generacija su i direktan pokazatelj ekonomskog potencijala zemlje", poručila je Kisić.

Kisić je istakla da je zahvaljujući novim lekovima moguće uticati na tok bolesti i sprečiti njeno napredovanje, a što nije bilo moguće postići ranije.

Navela je da resorno ministarstvo podržava rad i republičkog i pokrajinskog saveza sa ukupno 27 udruženja, te da je za njihove aktivnosti izdvojeno više od 15 miliona dinara.

Ministarka je navela da se trenutno radi na tome da se naprave pomaci na polju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i podsetila da je u tom cilju nedavno usvojen zakon o socijalnom preduzetništvu, koji reguliše rad od kuće i otvara mogućnost takvim osobama da učestvuju u radnom procesu.

"Način poslovanja je takav da podrži one koji su imali nepovoljniji položaj na tržištu rada, a sada se otvara mogućnost rada van prostorija poslodavca i u narednom periodu nas očekuje pravno regulisanje ovakvog načina poslovanja, što će otvoriti put za zapošljavanje i osobama sa multiple sklerozom", kazala je Kisić.


Predstavnik Društva multiple skleroze Srbije Dragana Šutović Ilić rekla je da od te bolesti boluju pacijenti koji imaju između 20. i 40. godina i da je uvođenje inovativnih terapija na pozitivnu listu RFZO pomoglo pacijentima da vode što normalniji život.


"Godinama smo imali situciju da se pacijentu dijagnostifikuje multiple skleroza, ali da zbog restriktivnih indikacija RFZO ne može da dobije terapiju. Sada, ne samo da su te indikacije za prvu generaciju lekova proširene, već je na pozitivnu listu stavljena čitava paleta novih, savremenih i visoko efikasnih terapija", kazala je Šutović Ilić.

Željko Popadić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naveo je da je RFZO od 2020. godine na listu stavio sedam inovativnih lekova za lečenje multiple skleroze, dva za prvu liniju lečenja, a pet lekova je potpuno inovativna terapija namenjena za drugu liniju lečenja.

"Na ovoj listi lekova će biti lek za sekundarnu multiple sklerozu i bitno je da je taj lek došao brzo posle registracije u evropskim i američkim agencijama za lekove. Naši pacijenti će već od maja imati taj lek na raspolaganju", kazao je Popadić.

Neurolog Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Jelena Drulović istakla je da trenutno u našoj zemlji oko 40 odsto pacijenata dobija neku od savremenih terapija, te da se oni leče na isti način kao i oboleli bilo gde u svetu.

Dodala je da efikasna terapija značajno usporava progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i poboljšava kvalitet života, što je važno, jer multiple skleroza ima tendenciju da dovede do potpune onesposobljenosti pacijenata.

"Po prvi put je dostupna inovativna, a povećan je broj pacijenata koji se leče o trošku države lekovima iz "prve linije", rekla je Drulović.

Multiple skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema i procenjuje se da od te bolesti u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi.

Vaši komentari
Ostavite komentar