'

Ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke može biti veoma uspešno

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 18.03.2022
0

Prema Kalendaru javnog zdravlja, među značajnim datumima je 20. mart-Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj obeležavanja je podsticanje pažnje javnosti na rasprostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i njenom ranom otkrivanju. Organizovani skrining raka dojke sprovodi se u Domu zdravlja Požarevac od 2016. godine.




Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

U proseku svake godine u Republici Srbiji registruje se 4.237 novoobolelih žena od karcinoma dojke.

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga organizovani skrining raka dojke se sprovodi u Domu zdravlja Požarevac od 2016. godine, a u Domu zdravlja Smederevo od 2015. godine.

SKRINING PREGLEDI su besplatni za ciljna godišta sa teritorije grada požarevca i Kostolca.

Na kućnu adresu se upućuje poziv za skrining u vidu lifleta koji sadrži potrebne osnovne informacije o raku dojke kao i broj telefona na koji se zakazuje skrining.

Broj telefona u DZ Požarevac je 062 80 75 097 ili na lokal 222 666 pa potraziti Dispanzer za žene. 

Nakon dobijenog poziva žena se javlja i zakazuje se dolazak kod izabranog ginekologa( ili ga bira ukoliko ga nema) koji popunjava klinički put za skrining i zakazuje mamografsko snimanje koje se sprovodi u službama radiologije u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Požarevac.




Karcinom dojke se najčešće javlja kod žena posle 45. godine života.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, karcinom dojke kod žena predstavlja najčešće maligno oboljenje, ispred kolorektalnog karcinoma, karcinoma pluća i karcinoma grlića materice.

Kada govorimo o vodećim uzrocima smrti od malignih bolesti kod žena, karcinom dojke se takođe nalazi na prvom mestu, ispred karcinoma pluća, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma.

Ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke može biti veoma uspešno u preko 90% slučajeva, zbog čega je glavni cilj Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke za 2,5% godišnje.


Tri ključne aktivnosti za postizanje ovog cilja su: promocija zdravlja za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i sveobuhvatan tretman obolelih od karcinoma dojke.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva, koji imaju za cilj da smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina.

Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.

Vaši komentari
Ostavite komentar