'

Danas žreb i zbirna lista za predstojeće izbore

IZBORI 2022
Autor: Hit2
Izvor: Fonet
Pet, 18.03.2022
0

Republička izborna komisija ima rok do danas, 18. marta, da utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu za učešće na parlamentarnim izborima, održi žreb za utvrđivanje redosleda kandidata za predsednika Republike i potom zbirnu listu stranaka, odnosno redosled predsedničkih kandidata objavi u Službenom glasniku Republike Srbije.




Republička izborna komisija proglasila je 18 izbornih lista za parlamentarne izbore, a to su:


Aleksandar Vučić - "Zajedno možemo sve",

Ivica Dačić - premijer Srbije,

Savez vojvođanskih Mađara,

Vojislav Šešelj - SRS,

Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije,

Miloš Jovanović - koalicija NADA,

Milica Đurđević Stamenkovski - Zavetnici,

Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja,

koalicija Moramo,

Suverenisti - Saša Radulović,

Boško Obradović - Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije,

Zajedno za Vojvodinu,

SDA Sandžaka.

Komisija je proglasila i liste Boris Tadić - Ajmo ljudi, Alternativa za promene, Koalicija Alanaca doline, Otete bebe Ana Pejić i Romska partija - Srđan Šajn.


Kada je reč o posmatračima na izborima, domaći posmatrači bi trebalo da se prijave najkasnije do 26. marta, odnosno strani posmatrači tri dana ranije, do 23. marta.

Pozivi za glasanje biračima trebalo bi da se dostave najkasnije do 28. marta, do kada bi izborni materijal trebalo da se dostavi biračkim odborima u inostranstvu.

Izborni materijal se dostavlja lokalnim izbornim komisijama najkasnije 29. marta, odnosno biračkim odborima najkasnije 1. aprila u 24 sata.

Biračka mesta se otvaraju 3. aprila od sedam do 20 sati. U rokovniku se ostavlja rok od 31. marta do 3. aprila u 11 sati da se podnesu zahtevi za birače koji nisu u mogućnsti da glasaju na biračkom mestu, odnosno da obaveste birački odbor preko lokalne izborne komisije.

Izborna tišina traje od 31. marta u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. aprila do osam sati, dok bi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta trebalo doneti zbirni izveštaj o rezultatima glasanja.

U roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba doneti rešenje o dodeli mandata kandidatima za narodne poslanike sa izborne liste po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Kada je reč o predsedničkim izborima, kandidature se podnose najkasnije do 13. marta, dok bi najkasnije 18. marta trebalo da bude i žreb za utvrđivanje redosleda kandidata za predsednika Republike na listi kandidata, a potom bi Lista kandidata za izbor predsednika Republike trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije.

Rezultate glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala RIK trebalo bi uraditi do 4. aprila u osam sati, a donošenje zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja treba učiniti 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja.

Uverenje o izboru za predsednika Republike dostavlja se u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultaima izbora.


Do sada je RIK podneto osam kandidatura za predsednika Srbije - Aleksandar Vučić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Milica Đurđević Stamenkovski, Branka Stamenković, Miša Vacić, Biljana Stojković i Boško Obradović.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar